ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГРеформи зможуть відбутися лише після впровадження RAB-регулювання

Реформи зможуть відбутися лише після впровадження RAB-регулювання

Для надходження нових інвестицій розвиток енергосистеми України необхідно впровадити RAB-регулювання.

Для надходження нових інвестицій розвиток енергосистеми України необхідно впровадити RAB-регулювання.

Україні вкрай важливо створити і впровадити методологію RAB-тарифів, оскільки без впровадження RAB-регулювання надходження нових інвестицій в енергосистему країни вкрай проблемно. 

Про це в рамках українського енергетичного форуму CIGRE говорили експерти енергоринку, йдеться у повідомленні "Українських новин".

"У мене немає сумнівів, що без впровадження RAB-регулювання у нас прогресу не буде, а зарегульована, витратна частина наших операторів ні до чого доброго не призведе. RAB-регулювання – це, в принципі, кредитування енергопостачальної організації для налагодження нормальної роботи. Споживачу треба пояснювати, що при розвитку ринку, економічно обґрунтованого ринку, ціни будуть рости. Але це зростання не пов'язане з RAB-регулюванням", - зазначив Президент громадської організації "СІГРЕ-Україна" Олександр Светелік.

За його словами, при правильній економіці перехідний процес (реформування енергоринку) не повинен позначитися на цінах. 

"Реальні витрати енергокомпаній не покриваються сьогодні, і енергетика розвалюється – теплова, атомна, гідро-, це все результат недофінансування", - прокоментував Олександр Светелік. 

На думку експерта, покрити витрати енергокомпаній і залучити інвестиції у галузь може впровадження RAB-тарифів.

Зокрема, Сергій Чех, радник Міністра енергетики та вугільної промисловості України, також вважає, що впровадження RAB-регулювання має стати однією з основних реформ в країні. 

"Важливо, щоб у методичному плані склався діалог. На RAB-регулювання дивляться, як на можливість працювати і заробляти. Погано, що у нас в законі немає прямої норми, вимоги ввести RAB-регулювання. Без цього реформ не буде", - зазначив Сергій Чех.

Нагадаємо, 28-29 вересня 2017 року в рамках підготовки до проведення в Україні підсумкового міжнародного форуму південно-східного європейського регіону CIGRE, відбувся український енергетичний форум "Вимоги сучасності – технічна необхідність і економічна доцільність модернізації ринку електричної енергії". Як раніше повідомив народний депутат, перший заступник голови Комітету з ПЕК Верховної Ради України Олександр Домбровський, стан електричних мереж, трансформаторних підстанцій в Україні знаходиться на критичному рівні і може призвести до колапсу, а тому розглядати питання застосування в Україні RAB-тарифів варто з точки зору національної енергетичної безпеки.

 

 
Коментарі (0)