ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоРегіони не знають про «дешеву» іпотеку

Регіони не знають про «дешеву» іпотеку

Мінрегіон працює над черговим внесенням змін в постанову Камбіну № 343, якою визначений порядок надання пільгових кредитів, а саме відомство буде пропонувати зменшення рівня першого внеску та зменшення вимог стосовно прожиткового мінімуму для позичальника

В ході селекторної наради з регіонами Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк, розкритикував регіони за незадовільний стан виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, щодо здешевлення іпотечного кредитування для населення, передає кореспондент «У.К.».

Міністр зазначив, що на сьогодні в регіонах не ведеться повною мірою роз’яснювальна робота з населенням щодо інформування відносно кредитування первинного житла.

Крім того, за словами пана Близнюка, на сьогодні в регіонах простежується низький рівень забудовників до участі у даній програмі.

Він також заявив, що Мінрегіон працює над черговим внесенням змін в постанову Камбіну № 343, якою визначений порядок надання пільгових кредитів, а саме відомство буде пропонувати зменшення рівня першого внеску та зменшення вимог стосовно прожиткового мінімуму для позичальника. 

Також, за словами Міністра, у наступному році бюджетний запит відомтсва до Кабінету Міністрів на цю програму складе 2 млрд грн.

«Компенсація в державному бюджеті закладена для того, щоб всі охочі в цьому році отримали кредит. На наступний рік ми будемо просити 1 млрд і ще 1 млрд на продовження цієї програми. На 15 років ця тема таким чином буде розкладатися», - повідомив Міністр. 

Довідка: 

25 ківтня 2012 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. 

До кредитів, за якими надається часткова компенсація процентів, установлюються такі вимоги: строк кредитування - до 15 років з моменту укладення позичальником кредитного договору; процентна ставка на момент видачі кредиту не перевищує 16 процентів річних; обов’язковий власний внесок позичальника не перевищує 25 відсотків вартості житла.

За бажанням позичальника розмір такого внеску може бути збільшено. Як перший внесок можуть зараховуватися кошти, сплачені позичальником за перевищення нормативної площі та розрахункової вартості квартири; максимальний розмір кредиту, за яким може бути надана часткова компенсація процентів, визначається шляхом множення нормативної площі житла на його розрахункову вартість; укладення договорів поруки з кожним дієздатним членом сім'ї, який проживає разом з позичальником.

Крім того, щомісячний платіж за кредитним договором з урахуванням часткової компенсації процентів на момент отримання кредиту не повинен перевищувати 40 відсотків сукупного середньомісячного доходу сім'ї. При цьому сума, що залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім'ї, який проживає разом з позичальником.

 
Коментарі (0)