ГоловнаКоментаріБудівництвоРегіони «саботують» будівництво

Регіони «саботують» будівництво

Регіони «бойкотують» доручення Кабміну щодо використання коштів для будівництва. Уряд також незадоволений і кількістю інвестиційних проектів по будівництву від органів місцевого самоврядування.

Уряд незадоволений темпами освоєння коштів на будівництво в регіонах. Загалом на ці цілі органам місцевого самоврядування було виділено 5 млрд грн. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк в ході засідання Кабінету Міністрів.

«Уряд дав гроші, а по окремих об'єктах будівництво затягується. Гроші є, чого не було останніх років п’ять, але вони не використовуються», - заявив чиновник.

Окрім того, глава уряду відзначив, що незважаючи на продовження терміну подання інвестиційних проектів до сьогоднішнього дня, їхня кількість залишається незадовільною.

«Ми відмовилися від того, щоби в Києві ділили, яку вулицю, школу чи лікарню ремонтувати. Віддали на місця. У результаті сталося так: і гроші є, і готові виділити ці гроші, тільки проектів немає», - сказав очільник Кабміну.

В завершення, урядовець доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ визначити об’єкти, де іде затягування і з яких причин.

Міністерство відреагували блискавично і разом з Мінфіном спростило і прискорило алгоритм відбору проектів для інвестування Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та відповідний проект Постанови Кабінету Міністрів. Це дозволить почати вибір коштів на фінансування проектів через два, а не три-чотири місяці, як це відбувається зараз. Однак, такий алгоритм діє лише на Луганської та Донецької областей. Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, передає прес-служба відомства.

Читайте також: Житлове будівництво: європейська історія

«Треба змінювати процедуру і пришвидшувати процеси. Зараз три місяці треба на ратифікацію, ще три - на підготовку проектів. До того ж додатково треба витрачати час на відбір цих проектів. Змінивши процедуру, ми зможемо скоротити термін фінансування з двох місяців до двох тижнів», - підкреслив він.

Вже погоджені 72 проекти, на які буде спрямовано перший транш ЄІБ у розмірі 30 млн. євро. Вони були відібрані серед 487 поданих проектів і стосуються двох соціальних напрямків. Перший - це відновлення житла, у якому можна розмістити переселенців.  Другий - енергомодернізація і відновлення інфраструктури соціальних об’єктів: дитячих садків, шкіл і лікарень.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Дніпропетровську презентували відремонтоване житло для проживання внутрішньо переміщених осіб зі східних областей України. Раніше в цьому приміщенні розміщувалась лікарня. Наразі для проживання внутрішньо переміщених осіб у приміщенні облаштовані кімнати на 54 місця.

 
Коментарі (0)