ГоловнаКоментаріЖитлоРеєстрація нерухомості: нові правила зі старими результатами

Реєстрація нерухомості: нові правила зі старими результатами

У Державній реєстраційній службі вважають, що нові правила реєстрації прав на нерухомість спростять життя інвесторам, однак експерти розходяться в оцінках.

З 12 лютого набули чинності нові правила реєстрації прав на нерухомість. Тепер оформленням документів на право власності квартир в новобудовах повинні займатися не покупці, а забудовники. У Державній реєстраційній службі вважають, що це спростить життя інвесторам, однак експерти розходяться в оцінках, - повідомляє «Ліга.Бізнес».

Так, керівник відділу продажів ЖК «Park Stone» Дмитро Шостя вважає, що радикальних змін на ринку не відбудеться.

«Добросовісні забудовники і так старалися максимально допомогти покупцеві з оформленням документів. А тепер це зобов'язані робити всі. Раніше після здачі об'єкта в експлуатацію забудовник отримував документи на будинок, а потім інвестор бігав по інстанціях і отримував права власності на свою конкретну квартиру. З сьогоднішнього дня інвестор буде одержувати всі документи, в тому числі і право власності від компанії-забудовника, з яким було підписано договір», - зазначає він.

Однозначний плюсом нововведення експерт називає той факт, що інвестору для реєстрації своїх прав потрібно буде збирати меншу кількість документів, а значить - оформлення буде проходити швидше.

«Говорити про мінуси поки рано, - гадає пан Шостя. - Єдине що вже ясно - немає покрокової процедури реєстрації, а це може спричинити технічні труднощі. Крім того, потрібно буде час на те, щоб реєстратор і власники нерухомості розібралися в нововведеннях. На активність ринку нові правила реєстрації навряд чи вплинуть. Так, оформляти документи стане простіше, але якщо в людей не буде коштів на придбання нерухомості, то вони отримають документи поштою або від забудовника, прийдуть за ними особисто - ролі не зіграє».

Читайте також: Реєстрація нерухомості без шансів на спрощення

Президент ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір впевнений, що нові правила полегшать життя і інвесторам і забудовникам.

«Ми будемо робити все те ж саме, що ми робили і раніше, просто зараз це буде проходити простіше і швидше, оскільки менше документів потрібно буде оформляти і підтверджувати. Причому оформляти менше документів доведеться не тільки людям (інвесторам - ред.), але і нам, забудовникам. Це полегшує життя всім» - наголошує він.

Віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников запевняє, що тепер на забудовника лягає велика відповідальність.

«Це логічно: раз він береться на підставі договірних відносин щось побудувати і здати в експлуатацію, передати приватній особі, то це приватна особа повинна заплатити гроші, прийти і отримати правовстановлюючі документи. Інвестор повинен отримувати за свої гроші всі послуги, в тому числі і по оформленню документів. На мій погляд, це очевидно і по-європейськи.

Після здачі будинку забудовник тепер повинен сам один раз отримати пакет документів на всі квартири і потім просто роздати їх інвесторам. Де-юре все виглядає грамотно і логічно, як це відбувається де-факто, ми побачимо в найближчий місяць» - зазначає експерт.

Водночас президент Асоціації професійних керівників нерухомістю Генріх Людкевич звернув увагу на можливі ускладнення, які можуть виникнути у зв'язку з новими правилами реєстрації.

Читайте також: Реєстрація нерухомості: що, де, та як?

«Зокрема, право на отримання дубліката документа мене дещо насторожує, тому що можливі деякі шахрайські моменти. Зловмисники можуть використовувати це право отримання дубліката для подальшого перепродажу. Але важко говорити, яка ймовірність цього, тому що систему захисту дублювання важко оцінити операторам ринку нерухомості», - зазначив він.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, в Мін’юсті спростили порядок реєстрації права на нерухоме майно. У відомстві впевнені, нововведення поліпшать якість цих послуг.

 
Коментарі (0)