ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГРемонт багатоповерхівок у руках їхніх мешканців

Ремонт багатоповерхівок у руках їхніх мешканців

Експерти вважають, що ОСББ не стане катастрофою лише у тому випадку, якщо мешканці будуть самі активно займатися капітальним ремонтом своїх будинків.

У багатьох містах України житловий фонд знаходиться в жалюгідному стані: в людей у будинках течуть дахи, затоплені підвали, місцеві ЖЕКи роботи практично не ведуть, але гроші з людей беруть справно. Як вирішити подібну проблему в інтерв'ю сайту Керчь.ФМ розповів відомий український адвокат Тетяна Монтян.

На думку експерта, капітальний ремонт багатоповерхівок мешканці повинні робити самі шляхом створення ОСББ.

«Створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків - це один з варіантів. Але проблема полягає в тому, що ОСББ - це теж, скажімо так, зовсім паліативна, недосконала форма управління колективним майном» - зазначила Тетяна Монтян.

Великою помилкою, вважає експерт, є думка, що ОСББ - конкурент або заміна ЖЕКу.

«Це не так, це ніяка не альтернатива. Тому що ОСББ - це механізм прийняття легітимних колективних рішень щодо спільного майна, а ЖЕК - це всього лише обслуговуюча організація. Я не знаю, чи варто рекомендувати людям обов'язково створювати ОСББ. Але ЖЕК - безальтернативна катастрофа для будинку» , - пояснює юрист.

У той же час Тетяна Монтян підкреслює, що ОСББ може бути не катастрофою тільки в тому випадку, якщо мешканці будуть самі активно займатися своїм будинком: ходити на збори, контролювати своє правління і т.д.

«Проблема полягає в тому, що наші люди не мають механізму колективного інвестування у власне майно. Бо зазвичай, коли у людей тече дах, перші поверхи відмовляються платити. Люди аргументують, що особисто їх проблема не торкнеться. А жителі верхніх поверхів ні за що не скинуться на відкачування нечистот з підвалу - у них високо, їм не смердить» -зазначає експерт.

Читайте також: ОСББ розв'язали руки

«У законодавстві, на жаль, - констатує юрист. - Також немає ефективних механізмів примусового виконання колективних рішень - якщо більшість «за», але дехто «проти», цього декого насильно платити не змусиш. Якщо в будинку немає ОСББ, то легітимні - колективні рішення можна приймати тільки консенсусом, тобто одноголосно всіма співвласниками будинку. Але зазвичай завжди знаходиться хтось, хто проти. І виходить замкнуте коло» - каже Тетяна Монтян.

Юрист відзначає, що вихід зі складеної ситуації можливий виключно на рівні вищих органів влади, рівня Верховної Ради.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, за результатами опрацювання проектів законів України «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку» та «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо особливостей права власності у багатоквартирному будинку» Глава Держпідприємництва Михайло Бродський погодив розроблений Мінрегіоном документ.

Варто підкреслити, законопроектом передбачається можливість прийняття співвласниками багатоквартирного будинку рішення з управління без створення ОСББ.

Таким чином, ініціативна група з трьох співвласників зможе ініціювати розгляд питань про форму управління будинком, обрання або зміна керуючого, проведення капітального ремонту будинку, порядку користування спільним майном.

 
Коментарі (0)