ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРеверс газу пройде юридичну експертизу

Реверс газу пройде юридичну експертизу

Україна та ЄС шукають юридичні шляхи обгрунтування реверсних поставок газу. Зокрема, планується провести відповідну юридичну експертизу результати якої будуть готові у вересні.

Київ та Брюссель проведуть юридичну експертизу поставок газу з країн ЄС в Україну для легалізації цього питання. Мова про це йшла під час зустрічі Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького з європейським комісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером, інформує «Інтерфакс Україна».

У ході обговорення проблематики поставок природного газу в Україну з країн ЄС сторони розглянули два варіанти, напрацьовані українськими фахівцями, які згодом мають пройти експертну оцінку Європейської комісії.

«З боку деяких монополій звучать звинувачення щодо того, що це (реверс газу) свого роду махінації. Повторюсь ще раз – жодних махінацій немає», - запевнив пан Ставицький.

При цьому він уточнив, що наразі мова йде саме про проблематику коридору «Словаччина – Україна». «Цей коридор буде одним з найпотужніших, так як його можливості складуть, як мінімум, 10 мільярдів кубометрів газу на рік. Ми не говоримо про те, що саме цей обсяг ми і будемо закуповувати, ми говоримо про те, що наша країна отримає достатні потужності для диверсифікації поставок природного газу в Україну за справедливою ціною. Ми нікого не хочемо образити, ми лише хочемо досягти цих домовленостей, які відповідають міжнародним стандартам», - пояснив Міністр.

Едуард Ставицький звернув увагу на те, що в плані пошуку юридичного рішення мова йде не про якусь конкретну компанію, так як газ на європейський ринок поставляється і з Норвегії, Алжиру, Мозамбіку, Нігерії. «Тобто, коли ми купуємо його на спотовому ринку, він не фігурує як газ з якоїсь країни, він обчислюється обсягами», - уточнив він.

«Саме у зв'язку із цим необхідне проведення юридичної експертизи для того, щоб не було «негативних наслідків для наших партнерів і нас самих, щоб не виникало спірних питань щодо якихось штрафів, судів», - наголосив Міністр.

Крім того, він повідомив, що тестовий режим поставок газу зі Словаччини, який розпочався 15 травня, триватиме, «поки ми не вирішимо, яким шляхом будемо просуватися після проведення експертизи», яка має бути готова до вересня.

 
Коментарі (0)