ГоловнаКоментаріГазопостачанняРеверс газу зі Словаччини обростає новими умовами

Реверс газу зі Словаччини обростає новими умовами

Словаччина дала добро на технічну підготовку для організації реверсу газу з ЄС в Україну, однак прагне убезпечити себе і висуває перед Україною та ЄС все нові і нові умови.

Словацький уряд готовий забезпечити реверсне постачання газу в Україну, але перевіряє, чи не порушить це їхню угоду з «Газпромом». На цьому наголосив Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, - повідомляє «Укрінформ».

«Ми готові організувати реверсне постачання, але при цьому забезпечуємо й власні інтереси, і передусім перевіряємо, чи насправді технічні форми реверсного постачання не означали б порушення базової угоди з «Газпромом» з можливим застосування санкцій», - сказав пан Фіцо.

Окрім того, керівник словацького уряду наполягає на зустрічі представників України, Словаччини, Єврокомісії та Росії для обговорення умов участі Словаччини в забезпеченні реверсного постачання газу в Україну.

При цьому Словаччина висуває вимогу перед Євросоюзом гарантувати їй компенсації обсягу газу на випадок припинення поставок палива з Росії.

«Якщо справа дійде до припинення поставок газу із Росії на територію Західної Європи, Словаччина мала б технічні можливості для реверсного постачання газу за умови, що всі потреби Словаччини в обсязі 5,5 млрд кубометрів за рік були їй забезпечені», - наголосив глава словацького уряду.

Читайте також: «Газова» війна стає реальністю

Зауважимо, раніше Словаччина, на відміну від Польщі та Угорщини, які також є членами Євросоюзу, всіляко зволікала з вирішенням питання про реверсне постачання газу з Європейського Союзу в Україну. Перед українською стороною висувалися то вимоги технічного і юридичного характеру, то створення для цього необхідної інфраструктури.

У середу у телефонній розмові з Віце-прем'єром США Джозефом Байденом Роберт Фіцо заявив, що Словаччина зробить усі необхідні кроки для реверсу газу в Україну за умови, що українська сторона виконає пов'язані з цим фінансові зобов'язання і дотримається угоди щодо забезпечення поставок природного газу з Російської Федерації до Словаччини.

Як повідомляла «Україна Комунальна», на думку Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, жодних об'єктивних перешкод для реверсу газу через територію Словаччини з точки зору технічних умов немає і затримка початку організації таких поставок зумисна.

До цього українська сторона спростовувала заяву словацького уряду щодо незацікавленості в реверсі газу та висловлювала сподівання на організацію прозорого розгляду можливостей доступу до газотранспортних мереж, які належать словацькому оператору Eustream.

 
Коментарі (0)