ГоловнаВибір редакціїГазопостачання«Газова» війна стає реальністю

«Газова» війна стає реальністю

Європа не прислухалася до прохання України, і тепер припинення поставок російського газу як для української сторони, так і Європейського союзу стає реальністю.

Існує реальна можливість припинення постачань російського газу Україні і Європі через неузгодження між Києвом і Москвою нової ціни на російський газ. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан після зустрічі з комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Оттінгером, - повідомляє «УНІАН».

Міністр зазначив, що проти України розгорнуто економічну війну.

«Нова ціна - майже 500 доларів за тисячу кубометрів - не може бути прийнята Україною. Виникає загроза припинення поставок російського газу Україні і, відповідно, Європі. Адже можливості України щодо підтримки транзиту газу не безмежні», - пояснив він.

Зі слів Юрія Продана, Україна вважає, що 100-доларова знижка за перебування Чорноморського флоту Росії у Криму має діяти і в подальшому.

«Ми не визнаємо той факт, що Чорноморський флот дислокується на території Росії. Він знаходиться на території України, і узгоджена раніше флотська знижка повинна діяти і надалі», - наполіг Міністр.

Читайте також: Росія перекриє газові крани

Пан Продан також повідомив, що Київ не розуміє, чому припинили діяти угоди за ціною на газ, досягнуті в грудні минулого року між Україною та Росією за президентства Віктора Януковича, коли ціна в 2014 році була встановлена на рівні 268,5 дол. за 1 тис. куб. м газу.

Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше глава українського Міненерго вже говорив про небезпеку повного припинення поставок газу з боку Російської Федерації в західному напрямку, і пропонував ЄС негайно взятися за організацію реверсних поставок. Зокрема, про це Юрій Продан заявляв у листі, адресованому комісару ЄС з питань енергетики Гюнтеру Оттінгеру від 28 березня ц.р.

«Якщо ми не зможемо швидко вирішити цю проблему, можна спрогнозувати повторення «газової війни», яка мала місце в 2009 році за таким же сценарієм і з такими ж наслідками, включаючи навіть повне припинення поставок газу з боку Російської Федерації у західному напрямку», - зазначав пан Продан.

Однак європейська сторона не включилася в активну роботу. Вчора стало відомо, що «ніяких об'єктивних перешкод для реверсу газу зі Словаччини немає з точки зору технічних умов».

 
Коментарі (0)