ГоловнаКоментаріГазопостачанняРФ «відрепетирувала» сценарій енергетичної блокади України

РФ «відрепетирувала» сценарій енергетичної блокади України

У Росії є певний сценарій перекриття транзиту газу через Україну, а також її енергетичної блокади. До того ж, цей сценарій добре відпрацьований ще під час попередніх «газових воєн» між державами.

Повне перекриття транзиту газу з РФ через територію України - не спроба ввести в оману європейських споживачів російського палива, а реальний сценарій. При чому, він був відпрацьовий ще під час попередніх «газових воєн» між сусідніми державами. Росія ще в 2003 році заявила, що її енергетичні ресурси - інструмент для політичних маніпуляцій. Таке припущення висловив Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» в ефірі каналу «БТБ».

Якщо Росія йде на ескалацію військового конфлікту в Східних регіонах України, то подібного загострення варто очікувати і в питанні постачання російського газу.

«У сформованій ситуації немає нічого дивного. Тут можна згадати про те, що перша редакція російської Енергетичної стратегії, яку президент РФ Володимир Путін затвердив у серпні 2003 року, починалася зі слів про те, що енергетичні ресурси і паливно-енергетичний комплекс Росії є базисом її економіки, а також інструментом для проведення внутрішньої і зовнішньої політики Росії. По суті, Москва використовує газ як зброю. І це не приховувалося. Так, у другій редакції Стратегії ця фраза зникла, але практика залишилася колишньою», - сказав пан Гончар.
 
«В принципі зараз триває газова блокада. Поки що Росія йде за сценарієм ескалації конфлікту», - підкреслив експерт.
 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», 27 серпня Прем'єр-Міністр Арсеній Яценюк перед початком засідання Кабінету Міністрів заявив, що взимку Росія перекриє транзит газу в Європу через Україну. Крім того, глава уряду заявив, що Росія також має намір припинити постачання всіх енергоресурсів в Україну. 
 
У свою чергу, в Росії відхрестилися від заяви Арсенія Яценюка. Міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що висловлювання українських політиків про наміри РФ перекрити транзит газу в ЄС - спроба ввести в оману або навмисно дезінформувати європейських споживачів.
 
Коментарі (0)