ГоловнаВибір редакціїЖитлоРинок нерухомості тримається на оптимізмі

Ринок нерухомості тримається на оптимізмі

Ринок житлової нерухомості, незважаючи на загальний песимістичний настрій покупців і ріелторів, показує позитивну динаміку.

Ціни на житлову нерухомість ростуть, а первинної нерухомості продається вже більше, ніж вторинної. Однак, це додає мало оптимізму ріелторам. Вони заявляють, що в першому півріччі кількість трансакцій при угодах купівлі-продажу знизилася. Обережні у своїх прогнозах і банкіри - в найближчий рік ситуація буде грати на руку далеко не всім гравцям, - повідомляє «Комерсант-Україна».

З початку року ціни на житлову нерухомість зросли на 14-15%, це говорить про збільшення попиту з боку населення, - заявив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе. «Більш того, вперше за довгий час попит на первинному ринку житла перевищив попит на вторинному»,- зазначив він.

Фахівець відділу маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький додав, що дійсно кількість операцій на ринку первинної нерухомості зростає швидше, ніж на вторинному. «Така ситуація на вторинному ринку склалася через законодавчі нововведеня»,- пояснює експерт.

Нагадаємо, 1 серпня набула чинності постанова Кабінету Міністрів №231, згідно з якою фізичні особи, які продають рухоме і нерухоме майно, повинні отримувати оцінку майна для сплати податків виключно у спеціалізованих оцінювачів.

Однак, ріелтори налаштовані не так оптимістично. «Сьогодні ринок нерухомості перебуває в стадії стагнації. Ціна за квадратний метр ні на вторинному, ні на первинному ринку значно не змінилася»,- каже голова Національної ради ріелторської палати України Віктор Несін.

Читайте також: Українцям бракне коштів на житло

Згідно з даними Держстату, за перше півріччя кількість трансакцій при операціях з житловою нерухомістю незначно знижується. За цей період вони склали 176 тис., що на 6% менше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому кількість трансакцій за останні три роки хоч повільно, але зростала. В 2011 році їх кількість зросла на 17%, в 2012 на 3%. Ціни на житлову нерухомість знизилися незначно.

Ріелтори вважають, що перспективи зростання цін та попиту на нерухомість вельми сумнівні, оскільки через дефіцит пропозиції на первинному ринку забудовникам не вигідно знижувати ціни. Пан Костецький зазначає, що зараз нерухомість може бути хорошим засобом заощадження, але заробляти на ній досить складно. Що стосується інвестицій, то їх собі можуть дозволити лише великі забудовники, які мають доступ до дешевого фінансування.

Будувати житло в Україні на сьогодні не вигідно, вважає засновник девелоперської компанії ТММ Микола Толмачов. «Строк будівництва в середньому становить 12 місяців, а продажу - не більше 20 місяців. І технології будівництва не дадуть того ефекту, який очікують споживачі. Заморожені активи сьогодні прирівнюються до банківських відсотків, які дуже високі. Тому вони продаються з прибутковістю менше 20%, а ця точка збиткова. Немає прибутку»,- відзначає пан Толмачов. За його словами, всі інвестори очікують 25-30% річних, а таку прибутковість ринок не дає.

При цьому площа зданого в експлуатацію житла постійно зростає. Після обвалу в 2009 році, до рівня 2003 року (6,4 тис. кв м.) його обсяг постійно збільшується. У 2010 році зростання склало відразу 32% (9,3 тис. тис. кв. м). Але потім темпи сповільнилися і склали 4,6% і 11% в 2011 і 2012 році відповідно. Це дозволило вийти за цим показником на докризовий рівень. Зазначимо, що в Україні спостерігається значний дефіцит нового житла. Тільки 18,2% всього житлового фонду було побудовано пізніше 1981 року.

Читайте також: Невловиме житло

Вкладення коштів у будівництво нового житла стає все більш ризикованим, відзначає голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук. «Ступінь ризиків в цілому зріс, хоча в кожній компанії ступінь їх різний. Він залежить в першу чергу від маркетингової політики та правильного розрахунку власних сил компанії. Банки віддають перевагу більш надійним і точним забудовникам незалежно від тенденцій попиту на первинному ринку нерухомості»,- відзначає банкір.

«Ситуація може змінитися тільки в тому випадку, якщо банки знизять відсотки за іпотекою або ж відбудуться позитивні зміни в економічній політиці держави»,- додає пан Несін.

 
Коментарі (0)