Невловиме житло

Європейські країни надають житло в кредит під 5-8%, в принципі там все життя в кредит. На цьому формується ринок. Але застосувати європейський досвід в українському суспільстві наразі неможливо.

Здається, більшість українців виявили бажання мешкати у Львові. Серед усіх міст в Україні Львів посів першу сходинку, завдяки цікавому житті у місті та сакральній архітектурі, яка прикрашає місто Лева. Проте Львів не здатний нині дати житло всім бажаючим, і навіть тим, хто готовий одразу викласти всю суму за помешкання. На це існують вагомі підстави. Бракує землі, інвесторів, оновлення законопроектів стосовно кредитування житла. В цьому напрямку працюють всі зацікавлені сторони: місцева влада намагається розширити межі Львова, забудовники побільше будувати, а українці отримати доступне житло. Чи відповідають можливості реаліям спробуємо розібратися більш детально. 

Як повідомив кореспонденту «України Комунальної» директор департаменту містобудування Львівської міської ради Андрій Павлів, «пальму першості» за критерієм «комфортність проживання» місто отримало завдяки наявності у Львові цікавих дійств: починаючи від джаз-фестивалю і завершуючи виставкою ретро-машин, також наявністю у місті тематичних кафе, нарешті, - близькість до кордону. «Розвиток туристичної галузі у Львові як раз і приваблює громадян, які виявляють бажання оселитися у місті. Число бажаючих росте, але місто наразі не в силах  задовольнити пропозиції. У Львові мало будують, автоматично житла бракує», - зауважив пан Павлів. 
 
Європейські країни надають житло в кредит під 5-8%, в принципі там все життя в кредит. На цьому формується ринок. Але застосувати європейський досвід в українському суспільстві наразі неможливо. І не тому, що комусь не вистачає волі, а декому прозорості. Площина питання в іншому: Україна - країна парадоксів, а Галичина не виняток, а радше правило. «Так в Європі процентні ставки на кредит під житло значно нижчі. Але для того, аби в Україні знизити відсотки на кредит житла, не достатньо ініціативи одного банку. Потрібне консолідоване рішення банківської сфери. Варто відмітити, що наразі первинний ринок нерухомості наближається до вторинного. Саме в минулому році ринок нерухомості почав активізовуватись та виходити на показники 2006 -2007 років. Цього року дана тенденція зберігається», - повідомила заступник директора департаменту роздрібних клієнтів ПАТ «Кредобанк» Ольга Муха
 
 
Разом з цим, банкір визнає, що парадокс полягає в самому підході галичан до придбання житла. «Попри економічні показники люди воліють купувати за готівку житло. І банк шукає компроміси щодо доступного житла. Окрім цього, варто наголосити і про якість самого будівництва. Тепер забудовник дотримується реальних термінів здачі будинку і, тим самим, зростає довіра клієнта до банку, що надає кредит», - підкреслила пані Муха.
 
Експерти закликають громадян все ж утриматися від кредиту, адже ризик надзвичайно великий. «Кредит на житло під такі відсотки беруть ті, хто знає, що на підході потужний фінансовий транш, який власне і закриє вартість придбаного житла. Для простих громадян кредит - величезний ризик, адже при втраті роботи, коли людина не спроможна виплачувати кредит, вона втрачає житло», - попереджає Віце-президент Асоціації фахівців нерухомості України Євгеній Міщанчук
 
Між тим, забудовники не бачать іншого виходу, як кредитування, і визнають, що «без займу житло отримати досить складно, навіть якщо родичі працюють за кордоном»,- наголосив голова правління ВАТ «Галбуд» Олекса Луців. При цьому, учасники ринку стверджують, що необхідно змінити сам механізм кредитування. «Максимально спростити процедуру та зменшити процентні ставки», - додає пан Луців. 
 
Банківські структури, у свою чергу, більше приділяють увагу питанню захисту. «Для нас надзвичайно важливо мати гарантії платоспроможності клієнта. Отже перевірка всіх необхідних документів для оформлення кредиту на житло відбувається за усіма правилами. А це автоматично зменшує ризик будь-яких аферних схем на ринку нерухомості, - наголосила Ольга Муха.
 
Офіційно у Львові нараховується 12 млн кв. м житла. Для забезпечення потреб мешканців міста знадобиться збудувати ще від 6 до 12 млн. «Взагалі-то норми забезпечення житла передбачають 25 квадратних метрів на людину» - зазначив Андрій Павлів.
 
 
Експерти та забудовники, між тим, вбачають і в цьому напрямку доцільність змін. «Нині у Львові не таке вже і дороге житло. Люди замовляють комфортне та достатньо велике за площею житло, а ми, у свою чергу, виконуємо їх замовлення», - відмітив Олекса Луців. Цінова політика на ринку нерухомості у Львові реагує на будь-які чинники в суспільстві, країні. «Варто визначити, що зараз ціни на житло впали. Ця тенденція спостерігатиметься і надалі. В першу чергу, користуються попитом квартири, розташовані у престижних районах Львова. Промислові програють в цьому відношенні, і тому тут нерухомість воліють купувати під бізнес», - визначив Євгеній Міщанчук.
 
Загалом, квадратний метр у Львові у новобудові коштуватиме від 7 до 8 тис. грн, за межами міста чи в промислових зонах ціна вже суттєво нижча - від 5 до 4 тис. грн. Стандартний пакет продажу: однокімнатні до 40 кв. м, двокімнатні до 80 кв. м, трикімнатні - 100 - 120 кв. м. сформувався виключно від попиту замовників. При цьому нове житло часто дешевше, ніж придбане на вторинному ринку. В деяких будинках, які розташовані в центральній частині міста ціна на квадратний метр житла сягає до 12 тисяч гривень. Престиж району накладає на ціну додаткове навантаження. Хоча і такий нюанс не відлякує охочих. 
 
Вишукувати місця під забудову житла у Львові за рахунок розширення меж міста, безперечно, один із варіантів для покращення ситуації. При цьому експерти не забувають і про внутрішній резерви Львова. Адже специфіка Львова у тому, що навіть у самому місті зараз знаходиться багато «мертвої площі». Колишні потужні заводи, військові частини, складські приміщення залишились без господаря і зараз нещадно руйнуються часом. Міська влада, забудовники намагаються вивільнити названі землі та розпочати будівництво нового житла. Однак військові виставляють непомірні ціни, бюрократичний процес переоформлення гальмує , а інколи призупиняє сам проект.
 
Тим часом, у Львові будують левову частку економ-житла, усього декілька будинків бізнес-класу можна  побачити у місті, а ось елітного житла взагалі не має. Варто зазначити, що і соціальне житло також відсутнє.  
 
Коментарі (0)