ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняРинок утеплення бюджетних установ становить 8 млрд євро

Ринок утеплення бюджетних установ становить 8 млрд євро

На сьогодні близько 80 тисяч бюджетних закладів в Україні потребують термомодернізації.

На сьогодні близько 80 тисяч бюджетних закладів в Україні потребують термомодернізації.

На сьогодні ефективним способом утеплення будівель та заощадження на житлово-комунальних послугах можуть стати саме ті заходи з енергоефективності, які держава за остані декілька років запропонувала українцям.

Зокрема, Голова Держенергоефективності Сергій Савчук розповів, що 80 тисяч бюджетних закладів в Україні необхіднотермомодернізувати. Це, у свою чергу, потребує надзвичайно великих інвестицій – 8 млрд євро. Рішенням ситуації став світовий досвід з енергосервісу.

Про це Голова Агентства розповів у  ефірі «Радіо Свобода»,  йдеться в повідомленні Урядового порталу.

«ЕСКО – це перший прозорий механізм залучення приватних інвесторів до утеплення шкіл, дитсадків, лікарень тощо. При цьому, не витрачається жодної копійки бюджету», - наголосив С.Савчук.

Важливо, що інвестор повертає вкладені кошти за рахунок досягнутої економії енергоресурсів, тому він як ніхто інший зацікавлений в якості проведених робіт. У виграші залишиться і бюджетна установа, яка чимало заощадить на оплаті комунальних платежів.

У телефонному коментарі С. Савчук нагадав, що ЕСКО-компанії вже можуть брати участь у тендерах на утеплення бюджетних закладів через систему електронних публічних закупівель ProZorro(https://prozorro.gov.ua ).

«Ті ЕСКО-компанії, які зайдуть на ринок та реалізують перші успішні кейси, стануть дороговказом для інших інвесторів, у тому числі зовнішніх», - підкреслив Голова Агентства.

Нагадаємо, раіше в Держенергоефективності закликали ЕСКО-компанії брати участь у тендерах на утеплення бюджетних установ через систему електронних публічних закупівель ProZorro.

Нагадаємо, що сьогодні ЕСКО-контракти реалізуються в 4-х регіонах України: Києві, Миргородському районі Полтавської області, Савранському районі Одеської області та м. Канів на Черкащині. В бюджетних закладах встановлюються ІТП, модернізуються системи опалення, освітлення тощо. Інвестори вже почали отримувати повернення вкладених коштів. Бюджетні установи зможуть заощаджені кошти спрямувати на інші енергоефективні проекти.

 

 
Коментарі (0)