ГоловнаПублікаціїМістобудуванняРинок житла набирає швидкості

Ринок житла набирає швидкості

Львів стає все більш привабливим для інвесторів. І, якщо за останні роки місто поповнилось фінансовими потоками за рахунок туристичної сфери, то нині активізується за розбудовою житла.

Здавалося б, межі міста обмежені, проте нові житлові масиви в маленьких кількостях з року в рік з'являються. Ось, незабаром, у місті постане «Бельгійське містечко». Проект оцінюється у 20 млн дол. Саме таку суму інвестує бельгійська компанія TPF Group у будівництво житлового масиву.

Бельгійське містечко розташується по вулиці Джерельній, 69, на місці автотранспортного підприємства. Будівлі, які опинилися без господаря, нині можна врятувати лише за наявності інвестора. І Львівська міська рада підтримала проект. Новий житловий масив складатиметься із дев'яти житлових будинків, де розмістяться 360 квартир. При цьому всі квартири будуть здаватися замовнику з ремонтом та вмонтованими кухнями. Звісно кожен покупець заздалегідь обиратиме свій стиль. Переважна більшість помешкань - однокімнатні квартири. Інвестор свідомо зробив ставку на однокімнатні помешкання. Адже результати досліджень щодо ринку нерухомості у Львові, показують ріст продажу невеликих за площею квартир, при цьому, і в промислових районах. Попит диктує умови. 
 
«У Львові на ринку нерухомості, як на вторинному, так і в новобудовах, найкраще продається одно і двокімнатні квартири. Площа таких квартир, як правило, складає для однокімнатної від 40 до 50 квадратних метрів, для двокімнатних - 60 квадратних метрів. Ціна за один квадратний метр на вторинному ринку нерухомості сягає 1000 доларів, елітне житло - від 1,5 тисячі доларів. Хочу підкреслити, що названі помешкання продаються досить вдало не тільки в хороших спальних районах, але  і в промислових зонах міста. Не користується попитом район Рясне-2, занадто вже віддалений», - повідомив кореспондента «України Комунальної» віце-президент асоціації фахівців нерухомості України Євген Мищанчук.
Ставка інвесторів на однокваритрні оселі, схоже, дасть позитивні результати. Хоча експерти зазначають, що «пальму першості по продажам все ж тримає вторинний ринок». «Часто будуються елітні оселі під замовлення, і якась частина житла пустує», - зауважив пан Мищанчук. 
 
Те, що у місті мало новобудов, пояснюється щільністю його території. Як правило, новобудови з'являються на місці будівель, які вичерпали свій ресурс. Саме в такий спосіб і відшуковуються земельні ділянки. Бельгійський проект не став винятком з правил: новобудова постає на місці колишнього автотранспортного підприємства. Новий мікрорайон розташований недалеко від центральної частини міста. Як повідомив представник інвестора з питань будівництва Тарас Тринога, мікрорайон має бути автономним, де присутні паркінги, охорона, дитячі майданчики. «Перший будинок заплановано здати наприкінці 2013 року. Будівництво решти житлового масиву завершиться протягом трьох років», - відмітив він. 
 
У зв'язку з тим, що вулиця Джерельна знаходиться поблизу залізничної колії,  містечко відгородять від залізничного сусідства шумопоглинаючою стіною. За словами пана Триноги, таку технологію буде застосовано вперше. «Висота стіни сягне три метри, що дасть можливість захистити людей від шуму потягів. Варто додати, що роботи по  ізоляції від шуму залізничної колії триватимуть разом з представниками Львівської залізниці», - зазначив інвестор.
Депутатський корпус, у свою чергу, підтримав бельгійський проект. «Враховуючи, що зараз мало хто будує, чи взагалі щось робить дієве, для міста це цілком вигідний проект. Інвестор працює прозоро, там нема жодних скандалів щодо земельних ділянок чи відносно виготовлення проектної документації та дозволів на будівництво», -- наголосив депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк (фракція «Україна Соборна»). 
 
У питаннях відведення землі часто виникають конфлікти в стінах Львівської міської ради. Адже ціна питання занадто дорога. В даному випадку інвестор зумів порозумітися з більшістю у ЛМР і питання землі було вирішено в кроткий термін. На думку експерта, підприємця Тараса Сосновських, «у Львові вигідно вкладати кошти у будівництво житла. Адже самого житла у місті завжди бракувало на відміну від інших областей України. Окрім цього, вартість житла наблизилась до собівартості будівництва. Всі ці чинники створюють позитивну динаміку щодо будівництва житлових масивів у Львові». 
 
Коментарі (0)