ГоловнаНовини ЖКГЖитлоРіелторським послугам нав'яжуть єдині норми і правила

Ріелторським послугам нав'яжуть єдині норми і правила

Уряд має намір створити рівні конкурентні умови для розвитку ринку нерухомості шляхом установлення єдиних норм і правил надання ріелторських послуг.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало проект закону «Про особливості провадження ріелторської діяльності» на виконання доручення КМУ до доручення Президента. Документ покликаний створити надійну систему захисту прав споживачів ріелторських послуг, а також сформувати  рівні конкурентні умови для розвитку ринку нерухомості. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі відомства.

«На сьогодні ріелторська діяльність провадиться як «підприємницька діяльність з надання інформаційних послуг». Однак, ця сфера пов’язана з серйозними фінансовими і майновими питаннями, в Україні жодним чином не регулюється і не контролюється з боку держави. Тобто споживачі ріелторських послуг не застраховані від так званих «сірих» ріелторів і використання шахрайських схем у заволодінні чужим майном, що негативно позначається як на рівні захисту прав та законних інтересів споживачів ріелторських послуг, так і в цілому на розвитку ринку нерухомості», - наголосив директор департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва Мінекономрозвитку  Ігор Шевердін.

Міжнародна практика свідчить, що посередницька діяльність в операціях з нерухомістю в більшості країн суворо регламентована. Ріелторські послуги підлягають ліцензуванню, споживач цих послуг на законодавчому рівні захищений від отримання неякісних послуг, оплата послуг ріелтора є законодавчо фіксованою, а її отримання контролюється державними органами.

«Проектом закону передбачається делегування частки повноважень щодо регулювання ринку ріелторських послуг саморегулівним організаціям, зокрема, в частині навчання, кваліфікації фахівців, захисту прав суб’єктів ріелторської діяльності. Передбачається створення системи гарантування захисту споживачів ріелторських послуг через запровадження страхування цивільно-правової відповідальності; запровадження Державного реєстру ріелторів та суб’єктів ріелторської діяльності з відкритим доступом, обмеження максимального розміру оплати ріелторських послуг», - пояснив Ігор Шевердін.

Таким чином,  реалізація закону сприятиме створенню рівних конкурентних умов для розвитку ринку нерухомості шляхом установлення єдиних норм і правил надання ріелторських послуг, а також через запровадження саморегулювання.

Наразі законопроект перебуває на опрацюванні в Міністерстві юстиції і буде направлений на розгляд Кабінету Міністрів лише після проходження правової експертизи.

 
Коментарі (0)