ГоловнаНовини ЖКГЖитлоОцінка житла подорожчає в рази

Оцінка житла подорожчає в рази

За оцінку квартири українцям доведеться платити від 3,5 тисячі гривень. Крім того,за новими правилами з'явиться єдина база, а огляд квартири буде необов'язковий.

1 серпня в Україні починають діяти нові правила оцінки майна, без якої не обійдеться жодна угода з нерухомістю. Оцінювачі прогнозують: черги до них виростуть, а ціни на їх послуги збільшаться в 3-5 разів. Крім того, витрати представників цієї професії для отримання сертифікатів значно збільшилися. Про це пишуть «Вести».

Згідно з постановою Кабміну, діяльність оцінювачів, які працювали за старими правилами, закінчується сьогодні, 31 липня. Вже завтра їх звіти не будуть брати нотаріуси. Для нової ліцензії потрібно пройти навчання за 5 тис. грн і скласти іспит.

На сьогодні, судячи з даних сайту Фонду держмайна (регулює діяльність оцінювачів), з 10177 оцінювачів кваліфікаційний іспит здали 249 чоловік, а іспит керівника суб'єкта оціночної діяльності (їх більше 3 тисяч) - 166 осіб.

Незважаючи на такі складності, у Фонді держмайна заявляють, що документів, які скасовували б або переносили б вступ в силу нових правил оцінки майна, немає. Втім, оцінювачі сподіваються, що правила все ж відкладуть.

Як пише видання, зараз оцінювачі беруть за свої послуги від 200 (стара однокімнатна квартира) до 1,5 тис. грн, а буде, в 3-5 разів більше. Самі оцінювачі пояснюють це тим, що потрібно відбити витрати на навчання.

Так, відмовитися від оцінки нерухомості можна. Висновок оцінювача (ціну обчислюють на основі аналізу декількох оголошень про продаж подібних об'єктів) - обов'язковий документ для нотаріуса при будь-якій угоді з нерухомістю. Він потрібен для обчислення розміру збору до Пенсійного фонду (1% від вартості квартири) і держмита (також 1%). Крім того, якщо квартира знаходиться у власності продавця менше трьох років, йому потрібно заплатити ще 5% від її вартості.

Домовитися з оцінювачами про те, щоб знизити суму оцінки, можна, але тільки за умови, що квартира купується без кредиту (у цьому випадку буде заперечувати банк) і не набагато - наприклад, якщо квартира коштує 50 тис. долл. оцінювач зможе знизити ціну максимум на 2-3 тис. дол., що дасть економію при сплаті податків, мита та зборів у 300-500 грн або 450-650 грн, якщо потрібно платити податок 5%.

Це зроблено для того, щоб люди не йшли від сплати грошей у скарбницю. Після угоди у продавця часто з'являвся далекий родич, який заявляв права на квартиру і через суд домагався розірвання договору купівлі-продажу, а покупцеві діставалася лише сума з договору. Є багато випадків, коли покупцеві повертали по 15-20 тис. грн, хоча фактично він платив 50-60 тис. дол.

Як розповіли виданню оцінювачі, які отримали документи, що дозволяють робити оцінку нерухомості за новими правилами, вони вже повідомили банкам і нотаріусам свої нові розцінки - від 3,5 тис. грн (за однокімнатну) до 7-8 тис. грн (за трикімнатну) і вище (приблизно по 100 грн за кожен кв. м). Неофіційно розповіли, що такі ціни протримаються кілька місяців, поки доучатся інші оцінювачі.

Всі дані про квартирі будуть вноситися до Єдиної бази оцінок майна, ключ до якої повинні будуть отримати оцінювачі та нотаріуси. Базу обіцяють захистити від хакерських атак і підробок. Ще одна новинка - огляд квартири, який проводили оцінювачі перед складанням звіту, за новими правилами, необов'язковий. Відповідальність за всі дані про квартиру (ремонт, стан комунікацій) тепер несе власник квартири.

Віце-президент Асоціації ріелторів України Артур Пилипчук прогнозує, що в перший час кількість угод стане менше.

«Угоди будуть здійснювати лише ті, у кого обмежені терміни оформлення документів. Але з часом, коли люди навчаться і все стане ясніше, ринок повернеться на нинішні показники ».

 
Коментарі (0)