ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія підозрює Україну у газовому саботажі

Росія підозрює Україну у газовому саботажі

Україна ставить під загрозу майбутній опалювальний сезон. На цьому наголошують російські експерти, мотивуючи, що українська сторона наразі не гарантує закачування газу в свої сховища до майбутньої зими.

«Газпром» стурбований тим, що Україна не гарантує закачування газу в свої сховища до майбутньої зими, а отже, ставить під загрозу транзит газу по своїй території. Про це заявив голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Українська делегація (на тристоронній зустрічі у Варшаві - ред.) зробила тривожну заяву, що Україна не гарантує закачування газу в ПСГ для наступного опалювального сезону і, відповідно, не гарантує, що не буде перебоїв з транзитом газу через територію України для європейських споживачів взимку. Це не може не викликати серйозного занепокоєння», - сказав глава «Газпрому».

Читайте також: Україна планує підвищити тариф на транзит газу

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Міністр енергетики РФ Олександр Новак зазначив, що для підготовки до зими в ПСГ треба закачати приблизно 12 млрд куб м. Саме цей об'єм необхідний для надійного і безперебійного проходження осінньо-зимового періоду та поставок в європейські країни.

Він зазначив, що постачання в ПСГ зараз не гарантоване, і можливі перебої з постачанням газу.

«Що стосується перспективи поставок газу транзитом в наступні періоди, російською стороною була висловлена стурбованість, яка була підтверджена нашими європейськими колегами, що складається важка ситуація, пов'язана з можливістю обмежень на кордоні Україна - європейські країни поставок газу через несплату за російський газ і можливих обмежень щодо постачання газу в Україну, що може призвести до несанкціонованого відбору газу українською стороною», - сказав Міністр.

Нагадаємо, станом на 1 квітня сума боргу за придбаний НАКом природний газ склала 2,2 млрд дол.

 
Коментарі (0)