ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія послабила газову хватку

Росія послабила газову хватку

Росія іде на поступки у газових питаннях. Раніше у РФ заговорили про можливість обговорення ціни на паливо для України, а зараз повідомляють, за яких умов ймовірний компроміс.

Москва готова обговорювати знижку на газ для Києва, якщо Україна заплатить 2,2 млрд дол. - борг за постачання російського палива на 1 квітня. Про це заявив глава Міненерго РФ Олександр Новак, - повідомляє Reuters.

«Ми будемо це обговорювати, якщо вони заплатять хоча б борг на 1 квітня, а це 2,2 млрд дол.», - сказав він у відповідь на питання про те, в якому разі РФ готова знизити ціну на газ для України.

Зауважимо, раніше про готовність почати переговори з Україною щодо зниження ціни на газ заявляв голова російського уряду Дмитро Медведєв, який, однак, не називав суму, яку Росія хоче отримати.

«Ніхто ніколи не говорив: негайно віддайте 4 мільярди доларів. Але ви покажіть, що ви готові це робити... Якщо вони частину заплатять - це, як мінімум, основа для розмов» - зазначав пан Медвєдєв.

Представники України у свою чергу підкреслювали, що країна може за 10 днів погасити 2,2 млрд боргу за поставлений російський газ до другого кварталу 2014 року, якщо Росія погодитися зберегти ціну на поставлене паливо на рівні 268,5 дол. за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, російська власда оцінює весь борг України за вже поставлений газ на початок травня поточного року в 3,5 млрд дол. і цього тижня вперше в історії виставила авансовий рахунок за поставки у червні на суму 1,66 млрд дол.

Примітно, що з квітня РФ скасувала всі раніше діючі знижки на свій газ для України, в результаті чого його ціна майже подвоїлася - до близько 485 дол.

 
Коментарі (0)