ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія сподівається на вирішення «газового» конфлікту

Росія сподівається на вирішення «газового» конфлікту

У Росії вважають, що Україна не зможе прожити зиму в теплі без російського газу. Тож, в РФ все ж сподіваються на вирішення паливного конфлікту і закриття цього питання.

Україна не зможе повністю обійтися без російського газу. Такої думки дотримується колишній перший заступник Міністра палива і енергетики РФ Сергій Чижов в інтерв'ю «Главкому».

За його словами, існує невелика ймовірність того, що ситуація доросте до гострої кризи. «Але криза буде. Україна в найближчі кілька років точно не вийде на альтернативні джерела можливої поставки газу. Якщо виникне така неприємна ситуація і Україна змушена буде відбирати газ, це напружить весь ланцюжок у відносинах Росія-Україна-Європа», - заявив він.
 
Відповідаючи на питання, яка ймовірність такого сценарію, пан Чижов сказав: «Є ймовірність». «Але я чомусь все-таки переконаний, що восени ми домовимося і закриємо це питання», - додав він.
 
 
До речі, Україна теж сподівається на результативність переговорів щодо «блакитного» палива. Зокрема, свої надії на вирішення газового конфлікту висловив Президент Петро Порошенко. «Буде газ, буде реверс, буде мир, буде єдина об'єднана українська нація, суверенітет і територіальна цілісність», - підкреслив він. Пан Порошенко також зазначив, що Україна готова до компромісів у переговорах з РФ щодо газових питань.
 
Крім того, у Мінрегіоні обіцяють, що взимку в оселях українців буде тепло. Опалювальний сезон пройде за рахунок тієї кількості газу, яка буде в наявності. Про це повідомив заступник глави Мінрегіону Андрій Білоусов.
 
Водночас, в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості не поділяють оптимістичних прогнозів пана Порошенка і Білоусова. Глава відомства Юрій Продан заявив, що Україні не вистачає газу, щоб пережити зиму в теплі. Брак «блакитного» палива складає приблизно 6 млрд кубометрів. Ця цифра може змінюватися в залежності від того, якими обсягами газу буде забезпечувати Україну Словаччина.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», директор енергетичних програм центру «Номос», експерт Михайло Гончар вважає, що опалювальний сезон з теплими батареями можливий тільки при помірній зимі. Якщо ж вона буде холодною, то українцям доведеться мерзнути, тому що Європа не забезпечить Україну потрібною кількістю газу.
 
Коментарі (0)