ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія вигадує щодо незаконності реверсу газу

Росія вигадує щодо незаконності реверсу газу

Реверс «блакитного» палива в Україну законний. Експерти енергетичної галузі переконані, що російський газовий монополіст блефує, запевняючи у протилежному. На їхню думку, якби це було так, в Україну вже б полетіли судові позови.

ВАТ «Газпром» блефує, заявляючи, що реверсні поставки газу з ЄС до України суперечать укладеним контрактам. Такої думки дотримується експерт з питань енергетики, глава правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик, - повідомляє «Укрінформ».

«Весь реверс, який йде в Україну законний. Якби хоч одна кубометрина газу була поставлена незаконно, юристи «Газпрому», які сидять не тільки в Москві, а й в Європі вже подали б судовий позов. Судових позовів немає, значить, реверс законний», - мотивував він.

Також експерт переконаний, що обмеження «Газпромом» обсягів поставок газу до Європи безпідставні.

Підтримує цю думку і співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«У деякій мірі російський «Газпром» каже неправду, заявляючи про незаконність реверсних поставок «блакитного» палива в Україну. Простий приклад - реверс газу здійснюється з листопада 2011 року, за цей час наша країна отримала близько 4 мільярдів кубічних метрів газу і жодного судового позову на сьогоднішній день немає..», - підкреслив експерт.

Читайте також: Україна вислизає з російських лещат

У той же час пан Марунич уточнив, що в деяких контрактах між «Газпром-експорт» і європейськими країнами таки існують обмеження по «продажу газу третім країнам».

«У деяких контрактах між «Газпром-експорт» і європейськими країнами не передбачено продаж закупівельного газу в треті країни, де є «Газпром», - повідомив він.

Нагадаємо, раніше Міністр енергетики Росії Олександр Новак погрожував країнам-членам Євросоюзу призупинити поставки газу через реверс цими країнами «блакитного» палива до України. За його словами, це нібито суперечить діючим контрактам.

На сьогодні поставки газу у Словаччину, Польщу, Німеччину, Австрію та Румунію «Газпромом» скорочені. Там стверджують, що знижують поставки, аби наповнити свої газосховища, але свої зобов'язання виконують, оскільки мова йде про додаткові об'єми газу, які не прописані в контрактах з європейськими країнами.

Примітно, що Угорщина відмовилася поновити поставки «блакитного» палива в Україну, які були припинені 24 вересня. Глава тамтешнього уряду Віктор Орбан переконаний, що країна не має ризикувати своєю енергетичною безпекою і повинна збільшувати запаси газу у своїх сховках.

 
Коментарі (0)