ГоловнаПублікаціїАналітика Україна вислизає з російських лещат

Україна вислизає з російських лещат

Україна йде в Європу з «газовими» скандалами та, більш ніж ймовірним, зривом опалювального сезону. Детальніше про це у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

На тижні українці відчули єдність зі своїми західними сусідами і зробили ще один крок до Європи. Попри домовленість України, ЄС та Росії відкласти початок дії зони вільної торгівлі ЄС та України до 2016 року, Верховна Рада ратифікувала Угоду про асоціацію України з Євросоюзом.

Документ синхронно затвердили народні депутати України та їхні колеги з Європарламенту. За відповідне рішення проголосували 355 народних обранців. Тоді як у Європарламенті ратифікацію угоди підтримало 535 євродепутатів.

Президент Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію Угоди про асоціацію прямо в залі Верховної Ради. «Ратифікація буде святом усієї Європи, адже без України немає об’єднаної Європи», - сказав він перед підписанням документу.

У подальшому, підтвердження ратифікації має бути направлене до Європейського союзу відповідно до Угоди. Вона набирає чинності у перший день другого місяця після підтвердження ратифікації, тобто 1 листопада поточного року.

Також вагомо, за кілька днів по тому Європарламент закликав країни-члени ЄС скасувати укладення запланованих угод з Росією у сфері енергетики, включаючи будівництво «Південного потоку», а також відключити банки країни від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів (SWIFT). Ця вимога була ухвалена 18 вересня у резолюції ЄП «Ситуація в Україні та стан справ у відносинах ЄС-Росія».

При цьому зауважимо, в силу цих та інших обставин стосунки України та ЄС з Росією залишаються складними.

Як повідомлялося, минулого тижня ВАТ «Газпром» обмежив поставки газу в європейські країни. Першою недостачу імпорту «блакитного» палива відчула Польща, згодом Німеччина і наостанок – Словаччина. Відповідно реверс газу в Україну дещо пригальмувався. Київ звернувся до Єврокомісії з проханням розслідувати скорочення поставок російського палива в країни ЄС.

Читайте також: Невизначеність зажене ЄС в «газову» пастку

Цього тижня європейська сторона подала свої висновки. Речник єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера Марлене Хольцнер повідомила, що ймовірно дисбаланс у рівні поставок газу з Росії відбувся через технічні проблеми.

За її словами, поставки газу з Росії через Україну та Білорусь нормалізувалися після декількох днів дисбалансу, так само як і потоки в Україну з Польщі, Словаччини та Угорщини.

Частково цю інформацію підтвердили і газові оператори європейських країн. За їхніми даними, поставки російського палива здійснюються стабільно, однакі у нижчих обсягах, ніж було попередньо заявлено. При цьому європейські газопостачальники обіцяють, що реверс газу в Україну від цього не постраждає.

До прикладу, номінація на транзит російського газу через Україну і Словаччину з початку місяця стабільно перевищувала 60 млн куб. м. Однак, в понеділок вона була заявлена в розмірі 49,6 млн куб. м, що на 17% нижче середніх значень за попередні два тижні. Подібна ситуація і у Польщі: країна отримує з Росії на 20% менше палива, ніж зазначено у її заявці.

У Росії ж заявили, що свої зобов’язання з постачання газу у європейські країни виконують. «Газпром» здійснює стабільні добові постачання європейським споживачам, ми повністю йдемо в наших контрактних зобов'язаннях. Мова (у запитах країн ЄС - ред.) йшла про так звані додаткові обсяги», - зауважив глава «Газпрому» Олексій Міллер.

При цьому, скорочення додаткових поставок «блакитного» палива пан Міллер пояснив тим, що «Газпром» знижує прогноз видобутку газу і виробництво в 2014 році і не має наразі можливості задовольняти потреби Європи в додаткових обсягах палива.

«Експортер зможе виконати заявки на збільшення поставок від європейських клієнтів у міру зростання запасів газу у підземних сховищах Європи,  які належать «Газпрому» - наголосив голова «Газпрому».

До речі, тристороння газова зустріч РФ-ЄС-Україна також зірвалася. Її перенесли на 26 вересня. Попередня дата – 20 вересня – не влаштовувала російську сторону. До того ж, Москва заявила, що піде на переговори з тими ж пропозиціями і вимогами.

Читайте також: Газові переговори: Росія та ЄС знімають маски

В Україні складену ситуацію оцінюють, перш за все, «жовтою карткою» сучасній європейській політиці. На думку екс-Президента України Віктора Ющенко,  наразі ЄС найбільш залежний від російського газу, а не Україна.

Окрім того, екс-Президент вважає, що «газова» війна з Росією та холодні квартири – це найімовірніше майбутнє України. Проте, його у будь-якому випадку варто пройти, аби держава стала сильнішою.
 
Цікаво, що наразі у сховищах України знаходиться 16,2 млрд куб. м. У Міненерго сподіваються, що до початку опалювального сезону цей обсяг палива становитиме більше 17 млрд. куб. м. Тоді як у «Нафтогазі» стверджують, що для комфортної зими необхідно 20 млрд, тому компанія бачить доцільність у відстроченні початку опалювального періоду.

 
Коментарі (0)