ГоловнаВибір редакціїКоментаріРозвиток ОСББ вимагає змінити закони і менталітет

Розвиток ОСББ вимагає змінити закони і менталітет

планується розпочати інформаційну кампанію щодо поширення кращих практик фінансування енергоефективних проектів багатоквартирних будинків

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вчора уклало меморандум про взаєморозуміння з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) щодо сприяння відновлення енергоефективності житлового сектору України, зменшення рівня втрат енергії та кількості викидів парникових газів. Від імені міністерства документ підписав очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк, а від IFC – представник Корпорації в Україна та Білорусі Руфат Алімарданов.

У рамках угоди експерти Мінрегіону та Корпорації працюватимуть над внесенням змін до чинного законодавства, що надасть об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків  (ОСББ) доступ до фінансування заходів з підвищення  енергоефективності. Також планується розпочати інформаційну кампанію щодо поширення кращих практик фінансування енергоефективних проектів багатоквартирних будинків.

За підсумками цієї події її учасники поділилися враженнями та перспективними планами. Зокрема, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк зазначив: «Реформа житлово-комунального господарства розпочинається з ефективного власника. І коли ми говоримо про низьку якість комунальних послуг, ніхто не задається питанням: скільки ми повинні платити за ці послуги. І це швидше проблема нашої ментальності. Але як тільки наші комунальні послуги стануть визначатися не тарифом, а перейдуть у площину ринкових відносин, як тільки у нас буде і попит, і пропозиція, і ціна, і конкуренція - ось тоді бізнес почне вкладати кошти. Будуть братися кредити, будуватимуться  теплопункти, будуть мінятися теплотраси і утеплятися будинки. Але ми повинні зрозуміти, що бізнес прийде не тоді, коли всі ці проекти будуть реалізовані. Для цього необхідно, щоб на початковій стадії партнерства приватний бізнес мав зрозумілий закон і умови договорів. І я вважаю, що поступово ми це зможемо реалізувати».

Глава регіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації в Україні та Білорусії Руфат Алімарданов на це зауважив: «З питань енергозбереження зараз дуже багато озвучується статистичних даних. Цифр ми дійсно маємо багато, Але треба, нарешті, починати щось робити. У Європі добре розуміють, що житловий фонд України дуже  зношений. Різні експерти наводять різні цифри інвестицій, необхідних для ремонту і утеплення всіх будівель, які цього потребують. Одні називають цифри в 15 мільярдів євро, інші говорять, що потрібно 60 мільярдів. А це вже сума, порівнянна з державним бюджетом країни, або навіть перевищує його. Зрозуміло, що без залучення приватних інвестицій ми цю проблему вирішити не зможемо».

Як повідомив «У.К.» керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегож Гайда: «Мета проекту «Енергоефективність житлового сектора України» - створення ефективного законодавчого та інституційного поля для налагодження  фінансування ОСББ в модернізації житлового фонду України. Зокрема, вибудувати систему взаємодії з усіма ключовими гравцями ринку - державою, місцевими муніципалітетами, ОСББ, фінансовими структурами. Суть роботи проекту - сприяти залученню інвестицій для енергоефективної модернізації багатоповерхових будинків в Україну.

Досвід показує, що успішно фінансуються проекти ремонту багатоквартирних будинків за допомогою банківського кредитування. За останні 15 років в Європі не було зафіксовано жодного прикладу дефолту ОСББ, що говорить про об'єднання співвласників як про успішних позичальників. Це те, до чого ми повинні прагнути в Україні».

Підготували Костянтин Єгоров, Ольга Гальчинська 

 

 
Коментарі (0)