ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняСавчук: Розвиток енергоефективності - це створення нових робочих місць та зростання економіки

Савчук: Розвиток енергоефективності - це створення нових робочих місць та зростання економіки

На переконання Голови Держенергоефективності Сергія Савчука енергетична незалежність є безумовним стратегічним завданням Уряду.

 

Про це повідомляє прес-служба Держенергоефективності з посиланням на заяву Савчука  під час його публічного звіту у Будинку Уряду 28 лютого 2017 року.

Енергетична незалежність – безумовне стратегічне завдання Уряду. На шляху його виконання важливу рольвідіграють питання ефективного споживання енергоресурсів та використання відновлюваних джерел енергії. Прицьому розвиток цих сфер, окрім очевидних своїх переваг, має ще одну важливу складову – розвиток малого тасереднього бізнесу, створення нових робочих місць та пожвавлення економіки країни.

«Візьмемо для прикладу Урядову програму «теплих» кредитів. Вона націлена на пересічного українця. Її мета – допомагати громадянам впроваджувати заходи з енергоефективності у своїх оселях, надаючи їм на це безповоротнуфінансову допомогу. Втім, програма стала ще й дієвим механізмом залучення інвестицій в економіку країни», - зазначив Савчук.

За його словами, за понад два роки дії програми з держбюджету було надано більше 215 тисячам родинмайже 1,2 млрд грн фінансової допомоги на реалізацію заходів з енергоефективності. Водночас населення, державнібанки, органи місцевого самоврядування – всі учасники програми, які разом співфінансують енергоощадні заходи, залучили майже 3 млрд грн в економіку країни.

«Як бачимо, програма має значний мультиплікативний ефект. За нашими розрахунками, 1 грн видатків з державного бюджету додатково залучає 2,5 грн інвестицій в економіку», - підкреслив Сергій Савчук та додав, щопрограма з енергоефективності дозволила активізувати виробництво різних матеріалів та обладнання:твердопаливних котлів, приладів обліку, теплоізоляційних матеріалів, вікон тощо. Малий та середній бізнесрозвивається, відповідаючи на попит населення, створюються нові робочі місця, у працюючих громадянпідвищується добробут.

Ще один показовий приклад – енергосервіс у бюджетній сфері. Минулого року вперше в Україні булозапроваджено ЕСКО-механізм – залучення приватних інвестицій у термомодернізацію бюджетних установ: лікарень, шкіл, дитсадків тощо. На сьогодні за 19-ма укладеними між розпорядниками бюджетних коштів та компаніями ЕСКО-договорами вже тривають роботи: модернізація котелень, утеплення, облаштування ІТП, заміна освітлення тощо. Суми інвестицій, вкладених компаніями, становлять від 250 тис. грн до більше 1 млн гривень. Водночас очікуєтьсящорічна економія від проведених робіт у розмірі щонайменше 15-30%. 

«Для повноцінного запуску ринку енергосервісу у бюджетній сфері залишився один крок – прийняття у другому читанні законопроекту реєстр. № 4549 від 29.04.2016 щодо удосконалення механізму енергосервісу, зокрема в частині особливостей застосування електронних закупівель», - повідомив Голова Агентства та додав, що післяцього у 2017 році очікується підписання більше 100 ЕСКО-договорів.

Висновок простий: розвиток енергоефективності в країні, де більше 80 тисяч багатоповерхівок, 6,5 млнприватних будинків та 100 тисяч бюджетних установ потребують термомодернізації, необхідний та вигідний. З одногобоку. енергоефективність – відповідь на енергетичні виклики, інструмент зменшення рахунків за комунальні послугияк домогосподарствам, так і бюджетним установам, шлях покращення умов проживання в оселях громадян. З іншогобоку, це точка росту економіки, від чого виграють усі: держава, бізнес і головне – громадяни.

Вплив відновлюваної енергетики на розвиток бізнесу ще красномовніший. Наприклад, за останні три рокибуло введено більше 1,6 ГВт теплових потужностей, що працюють на інших, крім газу, видах палива та енергії. Такимчином, створено внутрішніх ринків виробництва та споживання місцевих видів палива, підвищено  зайнятістьнаселення, збільшено надходження до місцевих бюджетів.

Крім цього, у 2016 році майже у 4 рази збільшилася кількість домогосподарств, що встановили сонячні панелі, порівняно з 2015 роком, а саме – з 244 до 1109 домогосподарств. Обсяг потужності сонячних панелей зріс майже у 7 разів: з 2,2 МВт станом на кінець 2015 року до 16,7 МВт наприкінці 2016 року. Тобто домогосподарства почаливстановлювати більш потужні панелі, ніж раніше. Переходячи на електроенергію з енергії сонця, власникидомогосподарств не лише дбають про власну енергонезалежність, а й заробляють на цьому, продаючи надлишокзгенерованої електроенергії в мережу за «зеленим» тарифом.

Це лише деякі докази того, що відновлювана енергетика також стоїть на захисті як енергетичних, так і економічних інтересів держави. Для подальшого розвитку «зеленої» енергетики в Україні, створення сприятливогоінвестиційного клімату у цій сфері Держенергоефективності працює над удосконаленням законодавчої бази.

У 2017 році в сфері відновлюваної енергетики пріоритетними є законопроекти: №4334 щодо стимулюваннявиробництва тепла з альтернативних джерел;  № 6081 щодо покращення інвестиційних можливостей у сферівиробництва електричної енергії з альтернативних джерел; щодо стимулювання встановлення сонячних та вітровихелектричних станцій на території приватних домогосподарств; щодо розвитку сфери виробництва рідких біологічнихвидів палива; щодо розвитку високоефективної когенерації.

 

 

 
Коментарі (0)