ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняСавчук: У 2016 році вперше в Україні відкрито ринок енергосервісу у бюджетній сфері

Савчук: У 2016 році вперше в Україні відкрито ринок енергосервісу у бюджетній сфері

Головним досягненням 2016 року стало запровадження механізму енергосервісу у бюджетній сфері.

Головним досягненням 2016 року стало запровадження механізму енергосервісу у бюджетній сфері. Про це заявив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час прес-конференції на тему «Енергоефективність та відновлювана енергетика в Україні: підсумки року, що минає, та завдання на 2017 рік», передає прес-служба Держенергоефективності .

«ЕСКО – європейський інструмент впровадження заходів з енергоефективності у школах, дитсадках, лікарнях тощо, не витрачаючи додаткових бюджетних коштів, а залучаючи лише приватні інвестиції», - пояснив Голова Агентства.

Для цього ще у 2015 році було створено необхідну законодавчу базу, а цьогоріч започатковано співпрацю з місцевою владою, проведено роз’яснювальну кампанію у регіонах. «Завдяки широкомасштабній популяризації, проведенню Форуму енергоефективного партнерства за безпосередньої участі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана ми активізували інтерес місцевої влади до енергосервісу. На Форумі, підписавши Меморандуми про співпрацю з Держенергоефективності, 35 органів місцевого самоврядування задекларували свої наміри впроваджувати енергосервіс у бюджетній сфері», - уточнив Савчук.

У результаті оголошено перші тендери та укладено перші 19 ЕСКО-договорів у 4-х регіонах України, зокрема, у Савранському районі Одеської області, Миргородському районі Полтавської області, містах Києві та Вінниці. Договори вартістю від 250 до 1000 тис. грн. мають на меті провести у різних бюджетних установах роботи з утеплення, облаштування ІТП, модернізації котелень, реконструкції систем гарячого водопостачання тощо. Найголовніше те, що роботи вже розпочато.

«Наразі ключовий крок – прийняти законопроект №4549 щодо зняття усіх законодавчих бар’єрів для роботи енергосервісу, які виникли із введенням у дію з 1 серпня ц.р. Закону України «Про публічні закупівлі», який скасовує Закон України «Про здійснення державних закупівель» та унеможливлює проведення закупівель енергосервісу. Прийняття цього законопроекту відкриє шлях для повномасштабної модернізації будівель бюджетної сфери», - додав чиновник.

Він також нагадав, що законопроект вже пройшов перше читання у Парламенті, профільний Комітет ВРУ і наразі готується до розгляду у другому читанні.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
02 Січня 2017 p. 00:30
Щодо енергозбереження, то працівники державних бюджетних установ, часто на протязі усього робочого дня микрохвильовками, електрочайниками та іншими потужними електроприладами спалюють державну електроенергію. Крім того, біля кожної такої працівниці стоїть потужний електрообігрівач. Навіщо те енергозбереження, адже держава розрахується за будь-яку кількість спаленої держустановою електроенергії. -----------------------------------------------------А тепер уявіть, що буде, якщо дома у цих держпрацівниць поставлять індивідуальні газові лічильники: вони за для економії газу і усю їжу для своєї сім"ї будуть готувати на роботі. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Крім того, не зайве зауважити, що працівники держустанов складають переважну більшість офіційно зайнятого населення , а також те, що вони не виробляють ні матеріальних речей, ні духовних цінностей.