ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2024-2025Газ не врятує Україну від зриву опалювального сезону

Газ не врятує Україну від зриву опалювального сезону

Міненерго запевняє українців, що країна успішно пройде опалювальний сезон. Адже газу достаньо. Однак, підприємства Теплокомуненерго говорять про інший бік медалі та про ризики зриву опалювального періоду на його "фініші".

Влада заявляє, що Україна успішно завершить опалювальний сезон. Для проходження зимового періоду держава має достатній рівень природного газу. Про це вчора заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає «Інтерфакс-Україна».

За словами Міністра, в цьому році Україна в період опалювального сезону використає «блакитного» палива майже на половину менше, ніж за аналогічний період минулого року. Так, в запасі країни є ще 8,5 млрд кубометрів газу, а для завершення зимового періоду потрібно лише 6 млрд куб. м палива.

«На сьогодні ми зі сховищ піднімемо менше 60 млн куб. м газу на добу - це дуже добре, тому що в такий ж зимовий час зазвичай ми піднімали 100-120 млн. Тому, того запасу, який у нас є, нам цілком вистачить щоб пройти зимовий період. Для технологічних цілей потрібно десь близько 6 млрд куб. м (обсяг технологічного газу, який неможливо отримати у звичайним спосіб із ПСГ - ІФ). У нас зараз у ПСГ 8,5 млрд куб. м - 2,5 млрд ми не витратимо за наступні півтора місяці», - сказав він.

Станом на 15 лютого в українських підземних сховищах газу зберігалося 8,5 млрд кубометрів «блакитного» палива.

Читайте також: Українців «нагрівають» на теплі

Однак, підприємства Теплокомуненерго не розділяють оптимізму влади. Адже на їхню думку, Україна ризикує не закінчити опалювальний сезон з успіхом. Це питання обговорювалось на круглому столі за участі представників влади та підприємств теплокомуненерго, який організовувала ІА «Україна Комунальна».

У ході круглого столу з’ясувалося, що у теплопостачальних підприємств не лишилося коштів на виплату заробітної плати працівникам, проведення ремонтних та аварійно-відновлювальних робіт, сплату спожитої електроенергії, податків тощо. Це загрожує зупинкою роботи підприємств і фактично зривом опалювального сезону.

Адже, згідно з постановою Кабміну №217, тепер абсолютна більшість коштів, які отримують теплопостачальні підприємства від споживачів за надані послуги, автоматично банками зараховуються на спеціальні рахунки, відкриті для розрахунку з НАКом.

«На сьогодні проблеми, які виникли в теплокомуненерго - це не покриття тарифом витрат по підприємствах (біля 10% через неврахування фактичних об’ємів амортизації, зарплати та інших платежів). Крім того, недоплата бюджетної сфери (сьогодні бюджети слабо розраховуються), населенням. Це все призводить до того, що коригуючий коефіцієнт, який записаний в постанові №217 зведе нанівець всю роботу теплопостачальних підприємств… Якщо всі кошти будуть перераховані виключно на природній газ, ми опиняємося перед загрозою, що по закінченню опалювального сезону, якщо ми його ще закінчимо в таких умовах, нам потрібно буде закривати підприємства, скорочувати працівників і виходити на роботу з початком опалювального сезону, тобто ні ремонтів, ні підготовки до нового сезону у нас не буде» - заявив президент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, теплове господарство країни у критичному стані: підприємствам ТКЕ бракує коштів навіть на заробітну плату працівникам. Якщо ситуація не зміниться, невдовзі про централізоване теплопостачання доведеться забути.

 
Коментарі (0)