ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2023-2024Українців «нагрівають» на теплі

Українців «нагрівають» на теплі

Українці щороку переплачують півтора мільярди гривень за тепло. А теплопостачальні підприємства не готові до впровадження енергозберігаючих технологій, адже можуть покрити всі свої збитки за рахунок споживачів.

Українські споживачі переплачують за опалення понад 1,5 млрд грн. на рік. Причиною таких витрат є застарілі нормативи розрахунків тарифів на послуги опалення, якими користуються вже більше 20 років. Такої думки притримується кандидат економічних наук Микола Шлапак, передає «Дзеркало Тижня».

На його думку, таких витрат на опалення можна уникнути встановивши лічильники тепла в будинках. Адже, тарифи для споживачів, які не мають приладу обліку тепла завищені приблизно на 27%.

«Аналіз даних теплопостачальних компаній, представлених НКРЕКП для затвердження тарифів, свідчить, що закладені в тарифи нормативи (питомі норми витрат теплової енергії на централізоване опалення для будинків без приладів обліку) є завищеними і в середньому для України на 27% перевищують відповідні розрахункові показники для будинків, в яких встановлені прилади обліку», - зазначає пан Шлапак.

Зокрема, якщо порівняти середні норми витрат тепла для будинків, які оснащені лічильниками і будинків, що їх не мають у містах 5 областей, то: житель Черкас, який проживає у будинку без лічильника в квартирі площею 50 кв. м, за опалювальний сезон сплатить близько 2835 грн, однак сусід в будинку з встановленим лічильником, може заплатити лише близько 1940 грн в рік, або 323 грн в місяць. Різниця - 900 грн в рік.

«Якщо ж уявити, що тариф на централізоване опалення зросте до комерційного рівня, то різниця в платежі злетить до 3183 грн в рік, або 530 грн на місяць», - зазначає експерт.

Читайте також: Столичне тепло візьмуть на облік

Найбільше споживачів без лічильників отримують теплову енергію від теплопостачальних організацій в Одесі (96,8%), Полтаві («Полтаватеплоенерго» - 93,4%, «Полтаваобленерго» - 82,9%), Луганську (83,6%), Харкові (69%). У Києві відсоток споживачів «Київенерго», що не мають засобу обліку теплової енергії у 2014 році складав 66,9%.

Тож, станом на 2014 рік 60% споживачів теплової енергії живуть в будинках неоснащених тепловими лічильниками і платять за тепло, що не спожили.

«Відсутність обліку теплової енергії позбавляє стимулу приймати заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності. Власники житла не поспішають утеплювати будинки, оскільки додаткові витрати ніяк не вплинуть на рахунки, що виставляються їм за опалення», - підкреслює Микола Шлапак.

Крім цього, експерт відзначає, що у теплопостачальних підприємств немає стимулу для впровадження енергозберігаючих технологій, адже можуть перевести всі втрати при виробленні та транспортування теплової енергії на споживачів, які не мають приладів обліку. Саме це і відбувається сьогодні.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, в Україні термомодернізацію, ремонт на реконструкцію житлових будинків здійснюватимуть згідно з національним стандартом, який запрацює у другому півріччі 2015 року.

 
Коментарі (1)
Sergiy1
10 Лютого 2015 p. 08:54
Якось не переконливо умовляємо займатися будинковим обліком Т.Е. По перше- встановлювати необхідно лічильники та прилади регулювання. Оскільки сам лічильник не впливає на рівень споживання,а тільки фіксує спожитий обсяг.По друге- встановлювати може той субєкт господарювання,який має на це право. Але платить за виконані обсяги замовник(споживач) безпосередньо через енергосерсісний договір, або він же через тариф(як інвестскладову.По третє- поки що нарахування по розрахункам ще ніхто не відміняв. І для цього Мінрегіон, для стимулювання мешканців займатися у своїй власності раціональним споживанням енергоносіїв, має нарешті затвердити нормативний акт щодо встановлення фактичного приєднаного теплового навантаження у споживача.