ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГЩо таке «різниця в тарифах»?

Що таке «різниця в тарифах»?

Кабмін прийняв постанову, якою вніс зміни до Порядку та умов надання у 2017 р субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах. Пропонуємо розібратися, що ж таке «різниця в тарифах» і звідки виникає борг.
Минулого тижня Кабмін прийняв постанову №829, якою вніс зміни у додаток 1 до Порядку та умов надання у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах.
 
Загальна сума субвенції залишилась без змін, а перерозподіл коштів між обласними бюджетами Дніпропетровської з 128228 до 183228 тис. грн, Кіровоградської з 23639 до 32639 тис. грн, Одеської з 682091 до 413091 тис. грн, Тернопільської з 22882 до 27882 тис. грн, областей та міським бюджетом м. Києва з 645252 до 845252 тис. грн.
 
По своїй суті, «різниця в тарифах» - це відшкодування із бюджету суми грошей за невідповідність тарифів, тобто, коли затверджений тариф не покриває реальних витрат. Ці витрати мають буди обґрунтованими та доведеними територіальним комісіям для погодження суми відшкодування різниці в тарифах.
 
Нагадаємо, що 03.11.2016 був прийнятий Закон України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії». Саме цим Законом передбачено відшкодування заборгованості з різниці в тарифах, яка залишилася не погашеною станом на 1 січня 2016 року.
 
Основними джерелами акумулювання коштів для надання державної субвенції на різницю в тарифах є надходження від податкових зобов'язань підприємств електроенергетичної, нафтогазової, вугільної галузей, підприємствами, що надають послуги з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, підприємствами централізованого водопостачання та водовідведення.
 
Субвенція на погашення заборгованості із «різниці в тарифах» – це зобов’язання держави перед підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ).
 
Підприємства ТКЕ, в свою чергу, мають зобов’язання перед підприємствами електроенергетичної, нафтогазової, вугільної галузей, податкові борги яких якраз формують джерела погашення субвенції на відшкодування різниці в тарифах. Таким чином, складається ситуація, коли у всіх учасників є спільні зобов’язання, які можливо закрити однією операцією.
 
Проте, на практиці виникла ситуація, коли сума боргів держави перевищила суму боргів державі, тобто, джерела покриття субвенції на відшкодуванню «різниці в тарифах» менші, ніж затверджена різниця в тарифах. У свою чергу це призвело до накопичення боргів підприємств ТКЕ перед НАК «Нафтогаз України».
 
Згідно з офиційними даними НАК «Нафтогаз Україна», заборгованість теплокомуненерго за спожите «блакитне» паливо у період з 2013 по 2016 роки відшкодовувалася різницею у тарифах лише частково. 
 
Зокрема, 2014 році держава компенсувала теплокомуненерго 10,79 млрд грн різниці в тарифах за існуючої заборгованості у розрахунках підприємств за спожитий газ на початок року в 17,15 млрд грн, а у 2015 році - лише 3,15 млрд грн за існуючої заборгованості на початок року у 13,8 млрд грн. Відповідно, на початок 2016 року борг ТКЕ склав 17,65 млрд грн.

Тобто, усі борги ТКЕ за «блакитне» паливо включають в себе не лише тіло простроченої заборгованості підприємства, а й нараховані НАК «Нафтогаз Україна» штрафні санкції та пені за несплату чи часткову оплату спожитого газу, які компанія відстояла в судах. 

 

джерело: Житло

 
Коментарі (0)