ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГ«Нафтогазу» обіцяють беззбитковість

«Нафтогазу» обіцяють беззбитковість

Завдяки новим домовленостям з російським «Газпромом» український «Нафтогаз» нарешті стане беззбитковим.

Європа відмовилася робити якісь кроки для того, щоб допомогти своїм компаніям увійти в газотранспортний консорціум України і Росії. Тому, незважаючи на нещодавню заяву Президента Віктора Януковича про те, що ми чекаємо участі компанії з ЄС у цьому спільному підприємстві, воно буде створене на паритетних засадах лише двома компаніями - «Нафтогазом» і «Газпромом» - вже в найближчі три місяці. Про це з посиланням на джерело в оточенні Президента, повідомляє «Сегодня».

При цьому Україна отримає газ на 160 доларів за 1 тис. кубометрів дешевше.

За словами джерела, Банкова протягом тривалого часу схилялася до відмови від консорціуму на двох, розраховуючи заблокувати будівництво альтернативного газопроводу – «Південного потоку». Однак коли Болгарія погодилася на прохід «Південного потоку» по її території, а Євросоюз змовчав, - перетворення нашої ГТС в металобрухт стало лише питанням часу. Якщо до введення «Північного потоку» українська труба щорічно прокачувала в Європу 110 млрд кубів газу, то зараз по ній йдуть 80 млрд, а з введенням «Південного потоку» (він повинен бути запущений в 2015 році) залишиться не більше 60 млрд кубів, плата за транзит яких ледь зможе покрити собівартість обслуговування ГТС. «І це ще не всі проблеми: знецінення ГТС робить більш дорогими всі кредити для України, в тому числі і вже узяті», - додає джерело.

Тому Київ вирішив погодитися на пропозицію Москви, але на своїх умовах: збереження труби у власності України, гарантія обсягів прокачування - не менше 65 млрд кубів, перегляд газового договору 2009 року. Зараз Кремль ще готовий піти на це: «Південний потік» - поки тільки проект, на який треба викласти 23 млрд дол (не рахуючи відведення труби в Росії), і вкладення в українську ГТС коштує набагато дешевше. Однак у Москви свої умови. Вона висуває два зустрічних: труба передається в оренду консорціуму не менше ніж на 20 років, а Україна законодавчо закріплює неможливість розриву домовленості. Для простих же українців найбільш істотною є частина домовленості, що стосується перегляд контракту Тимошенко-Путіна, і перш за все - зниження ціни газу.

Незалежний експерт Валентин Землянський заявив: «До червня угоду буде підписано. Це буде двосторонній консорціум з часткою управління 50/50. Вже можна назвати і ціну газу, яку отримає Україна після підписання, - 260 доллл за тисячу кубів (зараз - 420 дол) , проте поки невідомо, як буде отримана ця цифра - чи то під неї підженуть базову цифру формули, то вона відразу буде записана в контракт». Зниження ціни нарешті дозволить зробити беззбитковим «Нафтогаз», не підвищуючи ціну гарячої води та опалення для населення. А це відкриває дорогу для домовленостей з МВФ.

 
Коментарі (0)