ГоловнаНовини ЖКГПодіїСлужба зайнятості більше не буде займатись пошуком роботи для безробітних

Служба зайнятості більше не буде займатись пошуком роботи для безробітних

Щоб стимулювати українців до пошуку роботи, необхідно змінити принцип роботи Служби зайнятості, зробивши її посередником між претендентами на вакансії та приватними рекрутинговими агентствами і позбавивши обов’язків працевлаштовувати громадян.
Для того, щоб стимулювати українців до пошуку роботи, необхідно поряд із реформуванням системи оплати праці змінити принцип роботи Служби зайнятості, зробивши її посередником між претендентами на вакансії та приватними рекрутинговими агентствами і позбавивши обов’язків працевлаштовувати громадян. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.
 
На думку міністр, існуюча нині система не стимулює людей до пошуку постійного місця роботи, оскільки допомога з безробіття майже така ж, як мінімальна заробітна плата. Тому безліч громадян працюють за півроку, а потім стільки ж отримують допомогу з безробіття, перебиваючись випадковими заробітками, тому що так вигідніше.
 
“Ми не вирішимо цю проблему, поки не реформуємо систему оплати праці загалом. І поки отримувати заробітну плату не стане вигідніше, ніж сидіти на соціалці, – нічого не зміниться. Крім того, необхідно докорінно реформувати Службу зайнятості. З посередників, які існують на ринку праці між працівниками і роботодавцями, – цей орган найменш ефективний”, – переконаний Рева.
 
На думку голови Мінсоцполітики, Служба зайнятості взагалі не повинна займатися пошуком роботи, а лише оформляти безробітних і передавати такі списки до приватних рекрутингових агентств. Ті будуть шукати їм роботу, а соціальні служби – виплачувати агентам за кожного працевлаштованого винагороду після проходження здобувачем випробувального терміну.
 
Крім того, Рева вважає, що зараз Служба зайнятості занадто централізована й у своїй роботі не бере до уваги місцеві реалії.
 
Приміром, за словами, міністра, під час перепрофілювання безробітних Служба зайнятості пропонує навчання за неактуальними списками професій (перукарі, кухарі, бармени), тоді як в окремо взятому місті можуть бути необхідними слюсарі, токарі або водії трамваїв. Тому в багатьох містах місцева влада і як замовник, і як споживач робочої сили не може знайти спільну мову зі Службою зайнятості.
 

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
06 Жовтня 2016 p. 14:59
Щодо штучного приписування безробітним доходу у розмірі подвійного прожиткового мінімуму, то це зараз частина загальної тенденції у державі: очевидній брехні і фальсифікації давати "віртуальні" назви. І пояснення причини цієї фальсифікації абсолютно не достойне як для державного органу: чому вони вирішили, що безробітний, який на якісь кошти існує, обов"язково їх заробляє, та ще й у розмірі двох прожиткових мінімумів? Хіба вони самі створювали неофіційні робочі місця і приймали на них безробітних? Тоді звідки така впевненість? По-моєму, переважна більшість безробітних живе на утриманні своєї сім"ї або родичів, і утримання це дуже скупе: аби не вмер. Деякі збирають вторсировину та знаходять інші подібні випадкові підробітки, але вони навряд чи заробляють хоча б половину прожиткового мінімума.