ГоловнаНовини ЖКГТранспортСьогодні «Укрзалізницю» почали перекроювати

Сьогодні «Укрзалізницю» почали перекроювати

22 березня набув чинності Закон України № 4442-VI «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування»

22 березня набув чинності Закон України № 4442-VI «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування». Відповідний закон учора опубліковано у виданні «Голос України».

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Укрзалізниці.

Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування, 100% акцій якого належать державі, управління і розпорядження його майном та спрямований на забезпечення економічної безпеки і захисту інтересів держави.

Товариство утворюється як публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого закріплюються у державній власності, на базі Державної адміністрації залізничного транспорту України, а також підприємств, установ та організацій залізничного транспорту загального користування, які реорганізовуються шляхом злиття.

До статутного капіталу Товариства вносяться майно залізничного транспорту загального користування, 100% акцій підприємств з ремонту рухомого складу та виготовлення залізобетонних конструкцій і шпал, право постійного користування земельними ділянками, наданими для  розміщення підприємств залізничного транспорту, магістральні залізничні лінії, станції, тягові підстанції, контактна мережа  та інше профільне майно.

Закон забороняє відчуження акцій створюваного Товариства (статті 8 та 10 розділу II).

Як уже повідомляла «У.К.» реформування відбудеться у три етапи. На першому етапі (2012 рік) планується утворити єдиний господарюючий суб'єкт – публічне акціонерне товариство (АТ «Укрзалізниця»). Всі залізниці, а також підприємства, установи та організації згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, увійдуть до складу єдиного господарюючого суб’єкта.

Після реєстрації єдиного господарюючого суб'єкта та напрацювання усіх нормативних і правових актів, а також документів, регулюючих внутрішні бізнес-процеси в АТ «Укрзалізниця», розпочнеться другий етап реформування (2013-2015 роки),

На цьому етапі планується завершення оптимізації структури управління галуззю, розпочати утворення дочірніх підприємств, здатних працювати в конкурентному середовищі, у таких видах діяльності: вантажні перевезення, ремонт колії, рухомого складу, виготовлення запчастин, пасажирські та приміські перевезення. розпочнуться роботи з технічного переоснащення господарств, скорочення перехресного субсидування пасажирських перевезень.

На третьому етапі (2015-2019 роки) буде завершена вертикально-інтегрована побудова управління господарствами галузі, ліквідовано перехресне субсидування пасажирських перевезень, продовжено технічне переоснащення галузі та розвиток конкурентного ринку залізничних перевезень.
 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)