ГоловнаПублікаціїАльтернативна енергетикаСонячна енергетика відлякує українців. Пів року по тому.

Сонячна енергетика відлякує українців. Пів року по тому.

Сьогодні громадяни України мають право виробляти на власному подвір’ї електроенергію з сонячного випромінювання та продавати її в енергомережу. Чи вдається скористатися таким правом пересічним українцям, читайте в статті експерта «У.К.»

З 1 січня новими положеннями в закон «Про електроенергетику» українцям надано право виробляти електроенергію за допомогою енергії сонця у своїх домівках та продавати її. 

Згідно новим положенням закону «Про електроенергетику», зокрема, ст. 15 передбачає, що електрична енергія, вироблена з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, величина встановленої потужності яких не перевищує 10 кВт, купується енерогопостачальниками за «зеленим» тарифом. Об’єм закупівлі повинен перевищувати місячне споживання електроенергії такими приватними домогосподарствами. Виробництво електроенергії з енергії сонячного випромінювання приватними домогосподарствами здійснюється без відповідної ліцензії. Порядок продажу та обліку такої електроенергії, а також розрахунків за неї затверджується Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ).

Півроку тому на «У.К.» в статті «Сонячна енергетика українцям «не світить», вже було проведено аналіз «плюсів» та «мінусів» цієї схеми. 

На той час перспективи розвитку цього сегменту сонячної енергетики були не дуже радісними. Основними перешкодами було визначено:

- курсові ризики, пов’язані із знеціненням національної валюти відносно корзини «євро-долар», до якої в основному прив’язані капітальні видатки, та відсутності індексації «зеленого тарифу» при курсових коливаннях;

- високі відсоткові ставки за кредитами для фізосіб;

- неунормований порядок підключення приватної сонячної електростанції (СЕС) до загальної електромережі;

- застосування правила «нетто-продажу» електроенергії, що зменшує виручку фізособи від продажу електроенергії;

Що змінилося за цих півроку? 

Почати варто із глобального та перейти до локального. Урядом був затверджений Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, в якому цей сегмент сонячної енергетики займає чільне місце та нього покладаються надії в досягненні визначених планом цільових показників. Чи будуть вони досягнуті за поточних умов в цьому сегменті? Відповідь коротка – НІ. І ось чому. 

Курсові ризики 

Прогнозовані курсові ризики підтвердилися. Гривня до корзини «євро-долар» за цих півроку втратила близько 20% за курсом НБУ, а приймаючи курси валют за якими працюють імпортери – на всі 30%. 

Враховуючи, що капітальні витрати прив’язані в основному до імпортних комплектуючих, а дохідна частина жорстко прив’язана до встановлено «зеленого тарифу» в гривні, то фінансова модель приватної сонячної електричної станції «втратила» ще 15 - 25% – простий термін окупності приватної сонячної електростанції перевищує 10 років. 

Кредитування

Ситуація в банківському секторі за цей час погіршилась, а відсоткові ставки за кредитами для фізосіб зросли, що, як і півроку тому, виключає варіант спорудження приватної сонячної електростанції за кредитні кошти.

Порядок підключення

В кінці лютого НКРЕ прийняла Порядок продажу, обліку та розрахунків за електричну енергію, що вироблена з енергії сонячного випромінювання об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0539-14), який був зареєстрований в Мінюсті лише в кінці травня. Таким чином населення протягом 5 місяців не могло реалізувати надане йому законом право з підключення сонячних електростанцій до мережі з причини затримок з боку НКРЕ. 

Читайте також: Україна знизила «зелений» тариф

Але прийняття порядку ще не означає автоматичного його дотримання з боку енергопостачальних організацій. Наразі у енергопостачальних організацій відсутній досвід таких підключень і вони не готові, не те що масово підключати такі СЕС до мережі, а навіть проводити одиничні підключення. 

Нетто-продаж електроенергії

Правило «нетто-продажу» електроенергії в мережу залишилось без змін, оскільки воно визначено законом. Пом’якшення його негативного впливу на фінансову привабливість приватних сонячних електростанцій можливе за умови підвищення тарифів на електроенергію для населення. 

За останніх півроку в Україні відбулось підвищення тарифі на електроенергію для населення в середньому на 11-12%. Однак таке незначне підвищення має ще менший відсотковий вплив на фінансову привабливість спорудження приватної СЕС та не перевищує 1-2%. 

Висновки 

За останніх півроку в сегменті сонячних електричних станцій приватних домогосподарств:

Позитив: було унормовано Порядок продажу, обліку та розрахунків за електричну енергію, що вироблена з енергії сонячного випромінювання об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств. Цей порядок потребує процедурного опрацювання з боку енергопостачальних організацій та набуття ними практичного досвіду правозастосування. 

Негатив: в основному внаслідок курсових коливань фінансова привабливість сегменту знизилась, а простий термін окупності інвестицій перевищив 10 років.

Від локального до глобального 

І повертаючись вже від локального до глобального. За діючої державної політики досягти цільових показників Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року не можливо. Саме тому виникає два взаємопов’язаних питання:

- Чи обґрунтовані цілі Національного плану дій з відновлюваної енергетики в цьому сегменті?

- Чи правильно обрана державна політика для досягнення цілей Національного плану дій з відновлюваної енергетики в цьому сегменті?

Питання залишаю відкритими і запрошую представників Держенергоефективності оголосити свою позицію.  

Олексій Хабатюк, директор Фонду екологічних інвестицій, спеціально для ІА «Україна Комунальна»

 
Коментарі (6)
Михаил3
10 Жовтня 2014 p. 11:37
Да, при окупаемости инвестиций 10 лет желающих много не найдется. Да при том, что кредит даже невозможно получить
Сергей Светлов3
10 Жовтня 2014 p. 11:39
Вы не забывайте, что у солнечных панелей есть еще срок службы. Лет 15. Так что на заработок остается 5 лет. Бизнес по-украински.
Санечка В.3
10 Жовтня 2014 p. 11:41
Вчера вечером как-раз на эту тему показывали мужичка с западной Украины, он в частном доме намутил СЕС и продает электричество по зеленому тарифу. 18 тыс. дол установка обошлась, говорит что окупится через 10 лет. Вот я и думаю, а зачем такие сложности?
Валентин -1
10 Жовтня 2014 p. 11:42
Начинать нужно с базовых и самых главных вопросов. Как мне подключить сове домохозяйство к сети, что бы заняться продажей? Ни кто ведь не знает! Так чему удивляться? Это никогда не заработает.
Санечка В.3
10 Жовтня 2014 p. 11:44
хм, так уже ж работает
Владимир2
10 Жовтня 2014 p. 14:15
Мечтатели , особенно понравился сценарий кредитования - Кредитування Ситуація в банківському секторі за цей час погіршилась, а відсоткові ставки за кредитами для фізосіб зросли, що, як і півроку тому, виключає варіант спорудження приватної сонячної електростанції за кредитні кошти. ВСЕЛЯЕТ ОПТИМИЗМ , ТОГДА ВОПРОС , ДЛЯ КОГО ПИШЕМ ?