ГоловнаКоментаріЗаконодавствоС.Павлюк:«Виламувати двері – не вихід, але процес примусового стягнення повинен бути прискореним»

С.Павлюк:«Виламувати двері – не вихід, але процес примусового стягнення повинен бути прискореним»

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт № 2458, який передбачає, що боржників за комунальні послуги зможуть примусово відключати від цих послуг.
У Верховній раді зареєстрували законопроект № 2458, який передбачає, що боржників за комунальні послуги зможуть примусово відключати від цих послуг. Постачальникам комунальних послуг хочуть дозволити «несанкціонований доступ» до житла боржників шляхом злому дверей або вікон. 
 
У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк висловив сумніви з приводу того, що таку норму зможуть ухвалити.
 
Павлюк звернув увагу, що наразі в законі «Про житлово-комунальні послуги» написано, що комунальні служби мають право проникати в житло без дозволів у невідкладних випадках, пов'язаних з необхідністю порятунку життя і здоров'я людей і(або) майна.
 
«Бувають різні випадки, наприклад, може прорвати трубу в квартирі, а вода заливає весь стояк. Це невідкладний випадок», – навів приклад Павлюк.
 
Він зауважив, що законопроект пропонує розширити право проникати до житлового помешкання без дозволів для обмеження(припинення) надання комунальної послуги.
 
Експерт пояснив, що проблема з боржниками в Україні серйозна, оскільки є категорія людей, для яких це не питання майнового стану, вони просто систематично не платять, а вплинути на боржників через судову систему дуже складно.
 
«Мабуть, законодавець і комунальне лобі намагаються вирішити питання вже в такий спосіб. Однак це геть не найкраще рішення. По-перше, на сьогодні проникати в житло без санкції суду, щоб відключити його від комунальної послуги, заборонено Конституцією. По-друге, незрозуміло, як зробити технічно. Якщо це централізоване теплопостачання, тоді що, обрізати батареї?» – прокоментував Святослав Павлюк.
 
Він припустив, що таку норму не ухвалять, оскільки вона сумнівна з юридичної, правової і технічної точки зору.
 
Енергетик розповів, що в усьому світі з боржниками борються через суд, включно в примусовим стягненням майна.
 
«Для початку – примусове стягнення рухомого майна. Справа може дійти до продажу квартири на аукціоні з першочерговим покриттям боргів, залишок повертають боржникові», – констатував Павлюк.
 
Експерт розповів, що подібні випадки були в Україні. Зокрема, у Львові квартиру продали через борги, погасили борг, на різницю купили будинок у селі, куди примусово переселили людей.
 

«Компанії, які надають послуги, регулярно сплачують штрафні санкції. Якщо не платять споживачі, то це максимум 3% на рік. Комунальні підприємства подекуди отримують 20%. Розрив величезний, судові процеси затягуються на тривалі роки. Виламувати двері – не вихід, але процес примусового стягування повинен бути прискореним», – прокоментував Святослав Павлюк. 

 
Коментарі (0)