ГоловнаНовини ЖКГПолітикаСША висилають російських дипломатів і запроваджують нові санкції щодо Росії

США висилають російських дипломатів і запроваджують нові санкції щодо Росії

Сполучені Штати оголосили про видворення 35 російських дипломатів з Вашингтона і Сан-Франциско, а також про введення нових санкцій щодо Росії.
Санкції введені у зв'язку з кібератаками в ході передвиборної кампанії, у яких Вашингтон звинувачував Росію, повідомляє BBC.
 
Президент США Барак Обама, коментуючи вводяться санкції, назвав їх необхідним і адекватною відповіддю на дії Росії. Висланих російських дипломатів Обама назвав розвідниками.
 
Як говориться в повідомленні на сайті мінфіну США, Вашингтон закриває дві дипломатичні місії Росії в штаті Меріленд і Нью-Йорку, які, на думку американської влади, використовувалися в розвідувальних цілях. Доступ російських дипломатів на територію місій буде закрито вже в п'ятницю о 12 годині дня за місцевим часом.
 
Дипломати, оголошені персонами нон грата, повинні покинути територію США протягом 72 годин.
 
Крім того обмежувальні заходи, оприлюднені міністерством фінансів США, зачіпають шість персон і п'ять відомств, серед яких є ФСБ Росії.
 
Серед що потрапили в список осіб значаться командування ГРУ: начальник ГРУ Ігор Коробів, а також його перші заступники Володимир Алексєєв і Сергій Гизунов.
 
Також мінфін США згадує Ігоря Костюкова, називаючи його одним із перших заступників глави ГРУ. Раніше Ігор Костюков ніде не згадувався в цій якості.
 
Які компанії потрапили під санкції?
ТОВ "Спеціальний Технологічний Центр" (СТЦ). Підприємство, судячи з інформації з її сайту, працює на російському і міжнародному ринках вимірювального обладнання. В СТЦ стверджують, що завоювали "лідируюче положення в сфері виробництва засобів і комплексів радіоконтролю". СТЦ уклав держконтрактів на суму понад 1,3 млрд рублів. Наприклад, у 2015 році він за 118,8 млн руб провів поставку технічних і програмних засобів для оснащення експериментального вузла зв'язку військової за замовленням міноборони.
Автономна некомерційна організація "професійне об'єднання конструкторів систем інформатики" (АНО «КСІ»), зокрема, розробила і виготовила понад 10 тис. примірників сканера виборчих бюлетенів, призначеного для автоматичного обліку голосів виборців безпосередньо на дільницях. Організація уклала держконтрактів на суму більше 800 млн рублів і теж укладала контракти з міноборони.
 
Ще два російських громадянина з цього списку - Олексій Білан і Євген Богачов - називаються ФБР "хакерами" і вже давно оголошені в міжнародний розшук. ФБР підозрює їх у вимаганні, комп'ютерних зломах, розкрадання особистих даних та інші види шахрайства.
 
У російській Держдумі, коментуючи рішення про санкції і висилку дипломатів, заявили, що це рішення "нагадує агонію йде команди Барака Обами.
 
"Це дійсно дуже тривожні новини. Це все нагадує якусь агонію команди Обами, яка намагається створити труднощі для вибудовування відносин нашого керівництва з новою адміністрацією США, з Трампом. Створює йому додаткові труднощі, які йому потім треба буде долати", - сказав РІА Новини заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Чепа.
 
Напередодні офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що в Росії не залишать без відповіді можливі санкції з боку йде адміністрації США. "Якщо у Вашингтоні дійсно зроблять нові ворожі кроки, отримають відповідь", - заявила вона.
 
У жовтні спецслужби США офіційно звинуватили Росію в кібератаки на американські політичні структури.

Пізніше ЦРУ звинуватило Росію у зломі партійних серверів Демократичної партії з метою допомогти Дональду Трампу, який переміг на виборах президента США. У Москві ці звинувачення назвали бездоказовими. 

 
Коментарі (0)