ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоСтолична нерухомість вперто дешевшає

Столична нерухомість вперто дешевшає

Подібна картина збережеться аж як мінімум до кінця літа. Експерти прогнозують, що попит буде слабким через невпевненість громадян у стійкості гривні, а також внаслідок скрутного фінансового становища

Ринок нерухомості у Києві продовжує падати. Причому, негативна динаміка характерна навіть для весни та осені – коли ціни традиційно повзли вгору. Так середня вартість 1 кв. м житла, вперше виставленого на продаж, в березні виявилася на 11,7% нижче лютневої, склавши 1862 доларів за метр квадратний. При цьому кількість запропонованих квартир до продажу зросла на 5,8% - до майже 16 тисяч.

В цілому, за оцінками порталу 100realty.ua, вартість житла, виставленого на продаж в Києві, знизилася на 1,7% (до 2072 доларів за один метр квадратний). Максимально подешевшали чотирикімнатні квартири – на 3,3% (до 2513 доларів за м кв.). Двокімнатне і трикімнатне житло знизилося в ціні на 2% (до 2083 доларів за м кв. і 2054 доларів за м кв. відповідно). А ось завжди затребувані «одинички» подешевшали найменше – на 0,4% (до 1895 доларів за квадратний метр).

Зниження цін обумовлене в першу чергу млявим попитом. Ріелтори відзначають, що на початку весни кількість угод не відрізнялося від лютневих показників, що і змушувало власників, зацікавлених у швидкому продажу житла, знижувати ціни. Загалом за рік квартири на вторинному ринку подешевшали приблизно на 10%. Проте, це досить умовний показник. «Одна справа заявлені ціни, інша справа ціна, за якою продають квартиру. Зараз правила ринку диктує покупець, той, у кого є гроші. Він це знає, тому не поспішає з покупкою, багато дивиться, вибирає, торгується», - розповідає брокер Іван Єфименко. За його словами, в його практиці були випадки, коли продавці робили знижку на 10% і більше відсотків від вартості квартири. Аналогічна ситуація і на ринку первинного житла. Тут теж ціни повільно сповзають вниз. Так, середня вартість представлених до продажу 1-4-кімнатних квартир на вторинному ринку житлової нерухомості Києва в березні відзначена на рівні 2072 доларів за кв. м. У порівнянні з лютим середня ціна зменшилася на 1,7% (у грошовому еквіваленті на 36 доларів за кв. м). Всього за рік ціна квадратного метра на первинному ринку нерухомості щодо березня 2011 року знизилися на 5-6%.

Подібна картина збережеться аж як мінімум до кінця літа. Експерти прогнозують, що попит буде слабким через невпевненість громадян у стійкості гривні, а також внаслідок скрутного фінансового становища більшості потенційних покупців. Втім, деякі найбільш жадібні власники квартир в надії зірвати куш напередодні Євро-2012 не будуть поспішати зі зниженням цін.

За матеріалами ТСН

 
Коментарі (0)