ГоловнаПублікаціїЖитлоІсторичні будівлі не «вистоять» без участі мешканців - опитування

Історичні будівлі не «вистоять» без участі мешканців - опитування

На думку українців, муніципалітет повинен профінансувати реконструкцію історичних житлових будинків. Але у цьому повинні брати участь і самі мешканці, інакше такі будівлі приречені на «смерть».

В Україні питання санації житлових будинків болюче та риторичне. Про це багато говорять можновладці на всіх рівнях, але до кардинальних дій поки що не дійшло. 

«Під санацією розуміється комплекс заходів у цілях відновлення початкового технічного стану будинку та проведення будівельних заходів для довгострокового поліпшення умов проживання, стійкої економії енергії та ресурсів, скорочення тепловтрат і підвищення ринкової вартості нерухомості. Санація проводиться з урахуванням технічних, економічних і соціальних факторів, що відносяться до будівлі. Економічна доцільність санації полягає в тому, що її вартість становить лише одну третину вартості нового будівництва», – пише журналіст «У.К.» Анастасія Люк.
 
 
Комплексна санація відноситься до будівельних конструкцій та інженерних систем будівель. Характерний перелік робіт з такої санації у разі великопанельних будинків включає утеплення горищного антресолі, зовнішніх стін, перекриття над підвалом, заміну покриття даху, санацію балконів, лоджій та під'їздів, заміну віконних блоків, санацію опалювального обладнання (обов'язкова установка термостатів і лічильників на всіх радіаторах, заміна радіаторів, переобладнання на двотрубну систему), електрообладнання (заміна стояків, посилення електроустановок у квартирах) та сантехнічного обладнання (заміна стояків холодної та гарячої води, сантехніки), а також модернізацію системи вентиляції. Проте, наразі у держави немає коштів навіть на вирішення поточних болючих проблем житлового фонду – відновлення будинків в зоні АТО та модернізації домів до майбутнього опалювального сезону.

Про найболючіше

Зокрема, регіонам, що постраждали, не допоможуть з реконструкцією будинків. Будівельна галузь наразі перебуває в поганому становищі через брак коштів і інвестицій. Таку думку висловив Віце-президент Конфедерації будівельників Юрій Сербін, і зазначив, що на реконструкцію об’єктів нерухомості в зоні АТО потрібно близько 8 млрд грн. На його думку, це невелика сума для будівельників Донецької та Луганської області, вони раніше «оперували» сумами від 6 до 12 млрд грн. на рік. Пан Сербін впевнений, якщо ця цифра відповідає дійсності, то з таким об’ємом зможуть впоратися самі будівельники Донецької і Луганської областей.
 
Ситуація з відновленням інших житлових будинків по Україні не краща. На модернізацію житлового фонду потрібно близько 800 млрд грн, яких у бюджеті «немає і не буде». Про це заявив експерт Energy Cities Святослав Павлюк. «І це, за розрахунками на докризовий момент, до того, як почався валютний стрибок. Зараз ця цифра буде набагато вищою», – зазначив він. До речі, підготовкою будинків до майбутнього опалювального сезону також повинні зайнятися самі українці. «Держава грошей на утеплення будинків не дасть. Державного фінансування на утеплення будинків не було і не буде», – додав пан Павлюк.
 
У вирії проблем з модернізацією житлофонду, влада все рідше згадує про ті об’єкти, які повинні пройти реконструкцією одними з перших. «Україна Комунальна» запитала у своїх читачів, що робити з історичними житловими будинками?
 
Відповідне опитування проходило на сторінках інформаційного агентства та у мережі Facebook у період з 4 липня по 11 серпня.
 
За його результатами виявилося, що більшість читачів порталу «У.К» (44%) вважають, що історичні житлові будинки повинні відновлювати за муніципальні кошти. 30% голосуючих переконані, що жителі будинків та муніципалітет мають фінансувати модернізацію в рівних долях. 18% користувачів порталу притримуються думки, що історичні будівлі треба передати приватним компаніям для реконструкції. 9% респондентів думають, що ними повинні опікуватись мешканці таких будинків.
 
Коментарі (0)