ГоловнаПублікаціїБлагоустрійІсторичні пам'ятки благоустрою під загрозою

Історичні пам'ятки благоустрою під загрозою

Центральна частина Львова, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО, нині лакомий шматочок для бізнесменів. Земля та приміщення у цій зоні сягають величезних коштів. Що, у свою чергу, породжує скандали, які переходять у війни між підприємцями.

Вже протягом  двох тижнів  не спадає напруга навколо історичної кам'яниці Рорайського 16-19 століття.  Ціна питання -  сакральна скарбниця,  де у підвальних приміщеннях зруйнована несуча стіна . Мешканці будинку, що знаходиться на площі Ринок, 16, згоди на проведення таких робіт не давали. Як зрештою не має погоджень від Львівської міської ради та Львівської облдержадміністрації.

Забудовник  Григорій Козловський, власник «Королівської пивоварні», вважає, що має право наводити порядок у будинку на площі Ринок, 16, навіть без  жодних документів. Чиновники в один голос стверджують: треба розібратися.   «У.К.» спробувала  підняти завісу у цій справі.

Отже, конфлікт між мешканцями будинку на площі Ринок, 16 та забудовником прилеглого будинку, по документах рахується як ОСББ Староєврейська, 9 виник, одразу, коли люди побачили виритий підземний хід та зруйновані несучі конструкції. У фундаменті давньої кам’яниці зробили величезну діру. Будинок завис у повітрі, а підвали мешканців без пояснень захопили будівельники, які працюють на сусідньому об’єкті по вул. Староєврейська, 9. Своїми силами припинити  свавілля не вдалося. Декілька разів викликали міліцію. Але, коли вже у підвалах під час конфлікту одна із сторін пустила газ, то стало зрозумілим: добром це не закінчиться.
 
Як заявив начальник управління міліції міста Львова Сергій Зюбаненко, «наразі відкрито кримінальне впровадження  по факту пошкодження пам'ятки архітектури, що передбачено  ст. 298 ККУ. Ця справа, яка набула резонансу у суспільстві, перебуває на  моєму особистому контролю».
 
За словами правоохоронця, «слідство дослідить всі факти» та порадив «провести журналістське розслідування».  Одночасно з цим, пан Зюбаненко відмітив, як правило до правоохоронних структур щодо пошкодження історичної спадщини, звертаються «здебільшого громадські організації, ніж органи самоуправління. Хоча саме останні повинні в першу чергу миттєво реагувати на подібні ганебні явища». 
 
Представники Львівської міської ради визнають факт незаконного проникнення у підвали будинку на площі Ринок, 16 та передбачають навіть обвал будинку 16-19 століття, що знаходиться під охороною держави, як історична скарбниця. «Будівельні роботи у підвалі будинку на площі Ринок,16 можуть призвести до руйнування фасаду цієї будівлі, що є пам`яткою національного значення», - повідомила начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.
 
Згідно чинного законодавства,  підвали є спільною власністю всіх мешканців будинку на площі Ринок, 16, але виявилось, що половина з них є захоплена забудовником. «Забудовник прорубав контрфорс і прорубав стіну в мурі, який походить щонайменше з готичного часу забудови Львова. Відтак, під загрозою є фасадна стіна будинку», - наголосила пані Онищенко. А ось відповідальність за таку руйнацію скарбниці національного значення  начальник управління історичного середовища переклала на обласну владу, власне на  обласне управління охорони культурної спадщини ЛОДА.  
 
У розмові з кореспондентом «У.К.» начальник управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації Валерій Потюк зізнався, що «по всіх порушеннях були  скеровані відповідні звернення  до прокуратури, міліції». У той же час  правоохоронці переконані, що «листами мало допоможеш, варто визначити як забудовники отримують дозволи», - додав Сергій Зюбаненко. Чиновник Львівської облдержадмністрації погоджується з думкою правоохоронця. «Всі ці звернення просто лежать, бо у Львові тільки й вміють, як показувати пальцями один на одного», - визнав Валерій Потюк. І навіть, коли скандал вже набув шалених обертів, представники Держархбудконтролю жодним чином не реагували. Тільки під тиском журналістів.
 
Перший заступник начальника інспекції Держархбудконтролю у Львівській області Василь Миськів дав обіцянку перевірити зазначений об'єкт. «Я не володію інформацією щодо площі Ринок, 16», та одразу знайшов виправдання – «нашого інспектора не впустили на об'єкт». 
 
Хоча  міліція, чиновники міста, області в один голос стверджують: «Тільки інспекція Держархбудконтролю має право зупинити будівельні роботи у будинку на площі Ринок, 16».   

Проте, свого слова Миськів не дотримав, і інспекція не провела перевірку підвальних приміщень. Можливо саме тому,  забудовник у своїх діях не вбачає жодного порушення закону, та має намір і надалі хазяйнувати у підвалах  кам'яниці. Що правда Григорій Козловський визнав дозволів на роботи у підвалах кам’яниці на площі Ринок, 16 він не має: «Підвали належать місту. Я з тих підвалів вивіз сміття. Там всі в туалет ходили, бо в центрі навіть нема якогось туалету громадського, там наркомани, п’яні бійки. Я побудував заклад гідний міста королів. Я господар і просто забрав проблему. Я гарантую, що ці підвали належатимуть мені».
 
Мешканці будинку все ж не розуміють, на яких підставах для них перекрили доступ до підвалів, забрано частину  підвальних приміщень. «Я намагався пройти у власний підвал, однак мене зупинили хлопці спортивної зовнішності, скрутили руки, повали на землю та викинули за межі  дворика», - зауважив мешканець будинку на  площі Ринок, 16 , екс-депутат облради Володимир Креховецький. 
На думку народного депутата Олександра Бригинця, «забудова двору в історичній частині міста - це злочин». Разом з тим народний обранець запевнив, що ситуація незабаром покращиться, адже «у парламенті на затвердженні перебуває закон, який має спростити правила ведення будівельної діяльності», що, у свою чергу, посилить контроль над історичними пам'ятками архітектури.
 
Варто зауважити, що всі події: сварки, газові атаки, наряди міліції, відбувалися навколо будинку, який знаходиться в самому центрі міста, прямо напроти Ратуші. Туристи з неприхованою цікавістю споглядали на ці  дійства та не могли збагнути, що ж відбувається у дворику кам'яниці. Дехто навіть припустив, «що відтворюються історичні події». І тільки  чоловік, в одязі середньовічного ката   для приваблення туристів ( «У.К.» - у давнину на площі Ринок відбувалися  публічно  страти людей) мовчки споглядав за всім процесом. А люди в цьому побачили  небесний знак. «Добром це не кінчиться. Немає влади, але хтось має  навести порядок та змусити жити по законах».  
 
І на останок. Під тиском громадськості, міліція на час розслідування тимчасово призупинила будівельні роботи. Але чи на довго? 

 

 
Коментарі (0)