ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГСубсидії для енергетики б'ють по кишенях українців

Субсидії для енергетики б'ють по кишенях українців

У представництві ЄС в Україні порахували, що кожна українська сім'я платить 750 дол. на субсидії для енергетики і переконані, що населення має саме вирішувати, що для них краще.

Якщо розділити енергетичні субсидії, які щороку виділяються з бюджету країни, на кількість домогосподарств, то вийде, що кожна українська сім'я платить 750 дол. на субсидії для енергетики. Про це заявив глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, - повідомляють «Коментарі».

«Ми тут зібралися боротися з міфами і демагогією», - сказав дипломат, критикуючи заяви української влади про неможливість підвищити ціну на газ для населення.

За його словами, українцям повинні надати вибір - можливо, вони віддадуть перевагу підвищення тарифів до ринкового рівня і виплату грошей, які на сьогоднішній день прямують через держбюджет на субсидування енергетичної галузі.

«Ми перерахували, скільки витрачає кожне домогосподарство України... 750 дол. у рік. Це теж треба говорити, що ми не можемо підвищити ціни, тому що виплачуємо через держбюджет субсидії, які могли б піти на освіту, медицину. Відмова від субсидій - це скорочення дефіциту бюджету і підвищення інвестиційної привабливості енергетичного сектору», - зазначив пан Томбінський.

За його словами, тільки на субсидування «Нафтогазу» середньостатистична українська сім'я платить зі своєї кишені 200 дол. у рік.

Нагадаємо, Кабмін не готовий йти на підвищення комунальних тарифів, незважаючи на вимоги МВФ. У той же час фонд не наполягає на одномоментному збільшення тарифів на 40%, а рекомендує підвищувати їх до економічно обґрунтованого рівня поступово, у кілька етапів протягом кількох років.

 
Коментарі (0)