ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаСубсидії на оплату ЖКП «вбивають» енергоефективність

Субсидії на оплату ЖКП «вбивають» енергоефективність

У 2015 році сума субсидій, яку виділила держава, й сума, яка була сплачена населенням за «комуналку», майже однакові. Це свідчить про позамежне споживання ресурсів українцями.
Основною проблемою енергоефективності українців є питоме велике споживання. На цьому під час круглого столу наголосив експерт з питань енергоефективності Святослав Павлюк.   
 
«У держбюджет 2015 року було закладено 24,5 млрд грн пільг та субсидії на оплату комунальних послуг, а також 806,7 млн грн субсидій на придбання твердого палива. Загальна сума становить 25,3 млрд грн. При цьому на програму підтримки заходів з енергоефективності було виділено всього 342 млн грн. У 2015 році держава профінансувала 50% рахунків за житлові-комунальні послуги на суму 25,3 млрд грн, а «реальними грошима» населення сплатило 25,7 млрд грн. Українці повинні навчитись економити та реально знизити своє позамежне споживання» - зазначив він.
 
За словами експерта, зараз українці споживають в рік майже 263,3 кВт на квадратний метр, а європейська норма споживання знаходиться на рівні 90-120 кВт, та має тенденцію до зниження.
 
 
Раніше, пан Павлюк зауважував, що рано чи пізно ціни на електроенергію та природний газ стануть недотованими - як тільки рівень зношеності «Нафтогазу», «Укргазвидобування» та «Енергоатома» сягне межі і вони збанкрутують, а населення ще не утеплить будинки і не могтиме оплачувати повну ціну при об'ємі споживання утричі вищому, ніж в ЄС – ситуація стане ще жахливішою.
 
«Пріоритетом термінових дій мусить бути системне скорочення споживання, а не дискусія про тарифи, хоча за діями монополістів все одно треба стежити» - підкреслював він.
 
На думку експерта, значно раціональніше буде швидше підвищити ціну для населення до реального рівня, а отримані кошти пускати на цільові програми співфінансування модернізації житла, а не просто проїдання.
 
Як повідомлялося, уряд продовжив Держпрограму «теплих» кредитів на 2016 рік. Зокрема, на заходи щодо скорочення обсягу споживання природного газу цього року держава виділить 894 млн грн.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
08 Лютого 2016 p. 19:48

Роль держави у питанні про енергоефективність будівель і споруд. -----У 2010-2013 роках усі державні свята супроводжувались у Києві грандіозними по кількості та потужності вибухів святковими салютами, дію яких можна було порівняти з дією невеликого землетрусу. Люди, у тому числі і ветерани , неодноразово скаржилися до колл-центру, що результатами цих салютів стають пошкодження будівельних конструкцій внаслідок ударної хвилі, а саме: утворення тріщин в стінах, особливо у хрущовках, аварії водопроводу і каналізації. Натомість, колл-центр навіть не реєстрував ці звернення, пояснюючи ветеранам, що ці вибухи у їх честь і від них розгерметизації будинків бути не може. Однак, насправді зараз майже усі будинки Києва розгерметизовані по причині святкових "землетрусів" 2010-2013 років. Особисто я вважаю, що ця розгерметизація робилася режимом Януковича навмисно з метою подальшого здирництва на утеплення будинків.

Коля Пухов
11 Лютого 2016 p. 17:24
Крім розгерметизації , святкові "землетруси" 2010-2013 років привели до значного зменшення строку служби житлових будинків. А чим менший строк служби житлового будинку , тим вигідніше для держави, адже звільнене від старого будинку місце можна знову продати під нову забудову. Та й забудовникам вигідно...