ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаСумщина економить тепло завдяки енергоаудиту приміщень.

Сумщина економить тепло завдяки енергоаудиту приміщень.

У Сумській області завдяки енергоаудиту приміщень фахівці вивчають причини втрат тепла у спорудах та розробляють плани його економії.

Раціонально використовувати тепло можна за умов, якщо воно подаватиметься рівно у тій кількості, яка потрібна споживачам, якщо зменшити власні апетити або провести енергетичний аудит приміщення. Останній дозволяє визначити, чому квартира чи офіс втрачає тепло, як його зберегти і, таким чином, менше сплачувати за нього та економити ресурси. Про це повідомив доцент кафедри прикладної гідроаеромеханіки Сумського державного університету Микола Сотник.

За словами експерта, заощаджувати тепло можна шляхом комплексної модернізації приміщень - наприклад, завдяки утепленню фасадів будинків чи встановленню пластикових вікон. Утім, навіть сучасні пластикові вікна не зможуть виконувати енергозберігаючу функцію, якщо між рамою та стіною залишаються щілини. Водночас, правильно встановлена дерев’яна рама зберігає тепло так само, як і пластикова конструкція.

Микола Сотник зазначив, що розроблена науковцями схема енергозбереження успішно працює в Сумському державному університеті. Для цього у виші провели енергоаудит, встановили лічильники з електронними пристроями, які передають усі показники. Таким чином, було виключено людський фактор. Тепер система визначає, скільки тепла потрібно університету в найближчі дні, вона самостійно отримує прогноз погоди з інтернету та регулює подачу тепла.

Цього року такі заходи з енергозбереження дали змогу навчальному закладу скоротити витрати на опалення на 800 тис. грн.

Укрінформ

 
Коментарі (0)