ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаСвітовий Банк допоможе зекономити на теплі

Світовий Банк допоможе зекономити на теплі

Світовий банк надасть 1 млн дол на розробку техніко-економічного обгрунтування для модернізації систем централізованого теплопостачання відібраних комунальних підприємств України.

Про це йдеться в листі-угоді, підписаній Україною і Світовим банком, передає  прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Згідно з документом, Україна отримає на безоплатній основі кошти в сумі 1 млн дол.

«На кошти гранту будуть розроблені техніко-економічні обгрунтування для модернізації та підвищення енергоефективності систем централізованого теплопостачання відібраних комунальних підприємств теплової енергетики міст України, які в подальшому стануть учасниками нового спільного зі Світовим Банком інвестиційного проекту з модернізації централізованого теплопостачання», - говориться в документі.

Міністерство, як координатор підготовки та реалізації проектів, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями, концентрує ресурси для комплексної модернізації сфери теплопостачання.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, Україна щорічно втрачає на енергетиці щонайменше 6 млрд євро.

Читайте також: Світовий банк може допомогти Україні з тарифною реформою

Нагадаємо, що це не перша пропозиція Сівтвого Банку допопогти Україні у вирішенні проблем централізованого теплопостачання. Так на початку нинішнього року Світовий банк заявив про готовність надати підтримку Україні в упровадженні реформ на енергетичному ринку.

«Світовий банк розуміє те, наскільки важливим та терміновим є вирішення в Україні питань ціни на газ та енергоефективності. І ми готові підтримати уряд у впровадженні масштабної програми реформ», - йшлося у повідомленні.

На думку експертів Світового Банку, таку програму варто розпочинати з реформи тарифів і підтримувати її програмою надання адресної допомоги соціально незахищеним громадянам, а також здійсненням низки заходів із покращення енергоефективності.

Довідка:

Світовий банк – багатостороння кредитна установа, що об’єднує п’ять інститутів, діяльність яких направлена на підвищення рівня життя у країнах, що розвиваються, за рахунок фінансової допомоги розвинених країн.

Станом на 2011 рік обсяг кредитів, наданих Банком Україні за програмою «Стратегія партнерства Світового Банку з Україною» на 2008 – 2011 роки, склав 2,3 млрд дол.

Стратегія партнерства групи Світового банку з Україною на 2012-2016 роки передбачає інвестиційну програму кредитування розміром у 500 млн дол на рік.

За матеріалами: Економічна Правда

 
Коментарі (0)