ГоловнаКолонкиТарифи ЖКГТаємниці тарифоутворення

Таємниці тарифоутворення

Підставами, на яких збільшуються тарифи ЖКГ, можуть виступати складові затрат підприємства. Отже треба розуміти, що сьогодні тарифи формуються з двох показників – затрат та рентабельності

Підставами, на яких збільшуються тарифи на житлово-комунальні послуги можуть бути як загальнонаціональними, так і економічно обґрунтованими, впевнена віце-президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів в ЖКГ Тетяна Казачек. За її словами, треба чітко розрізняти економічне обґрунтування тарифів та підстави їхньої зміни, які, в першу чергу, залежать від затрат комунальних підприємств на виробництво послуг.

Підставами, на яких збільшуються тарифи ЖКГ, можуть виступати складові затрат підприємства. Отже треба розуміти, що сьогодні тарифи ЖКГ формуються з двох показників – затрат та рентабельності. В першу чергу, до складової затрат треба віднести мінімальну заробітну плату, яка, згідно закону про держбюджет, в рік має збільшуватись 5 разів. Перше її зростання вже відбулося у січні. Тобто вже по одній статті затрат у підприємства є підстава, щоб переглянути тарифи ЖКП, чи в сторону збільшення чи зменшення – я вам одразу не скажу, тому що за рахунок однієї статті може компенсуватися інша стаття видатків (затрат). Далі, не треба забувати, що на витрати підприємства впливають також зростання цін на енергоносії, а саме – газ та електроенергію, де остання займає взагалі 50% в собівартості послуги з водопостачання. Крім того, на збільшення складової затрат підприємств також впливають збільшення цін на паливо-мастильні матеріали.

Те ж саме можна сказати про житлові послуги. Навіть якщо говорити про таку маленьку річ, як житловий будинок, - на кожний з них встановлюються окремі тарифи. Тобто якщо територію мешканці будинку, як співвласники, віддадуть в оренду підприємцю, який розмістить там, наприклад, МАФ, це стане підставою для зменшення тарифу за обслуговування цієї території для окремого будинку. Оскільки вже платити за цю послугу повинен буде підприємець, який взяв у мешканців площу в оренду.

Читайте також: Диявол ховається в тарифах

Тобто головне, що треба розрізняти, – це підстави для збільшення тарифу складової витрат підприємства, які об’єктивно мають бути враховані в тарифах, та економічну обґрунтованість, яку мають визначати регулятори та місцеві органи влади по кожному підприємству окремо.

Що стосується того, що Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, буде весь 2012 рік займатися розробкою нових методик формування тарифів… Наприклад, мова йде про галузь водопостачання, де регулятор збирається ввести єдиний соціальний тариф. От, зокрема, члени нашої асоціації, з якими ми спілкуємося по водопостачанню, вже на сьогодні починають буквально задихатися від недостатньої кількості обігових коштів. У підприємств постійно виникають проблеми по заробітній платі, по розрахунках за електроенергію, тому чим довше регулятор буде це робити, чим довше буде розроблятися ця методика, тим в гіршому стані ми отримаємо ці всі підприємства – і приватний капітал туди ніколи не прийде.

 
Коментарі (0)