ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГТарифи на газ примушують українців до субсидування, – опитування

Тарифи на газ примушують українців до субсидування, – опитування

Уряд підвищив тарифи на газ для населення, щоб не збанкрутувала держава. Проте, через це можуть «збанкрутувати» українські родини. За даними опитування «України Комунальної», люди змушені користуватися субсидіями через нові ціни на газ.

Після підвищення тарифів на газ українці все частіше стали цікавитися субсидуванням. Уряд пообіцяв захистити, від цін, що кусаються, близько 30% сімей.

«Після підвищення тарифів на енергоресурси 30% українських сімей отримуватимуть по 500 грн компенсації на їх сплату», – заявив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. За словами голови Кабміну, у сьогоднішніх умовах уряд зобов'язан підняти тарифи на енергоносії для того, щоб держава не збанкрутувала.  Пан Яценюк додав, що Росія має власний газ, але на 40% продає його для свого населення дорожче, ніж в Україні. «4 мільйона домогосподарств ми покриваємо програмою соціальної допомоги, це 30% населення. Кожна малозабезпечена сім'я отримуватиме додатково до 500 грн, уряд прийняв відповідне рішення», - сказав Прем'єр-міністр.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Державний комітет статистики України оприлюднив нові дані щодо субсидій. У лютому 2014 року кількість сімей, які є учасниками Програми житлових субсидій, які одержували субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, становила 6,7% від загальної кількості сімей України, що на 0,5 в.п. менше, ніж в лютому 2013 року. 
 
Загалом у січні-лютому 2014 року за відшкодуванням витрат на оплату ЖКП звернулися 139,8 тис. сімей. Це на 21,8% менше, ніж у тих же місяцях 2013 року.  Середній розмір субсидії зменшився на 0,7% у порівнянні з минулим роком.
 
Нагадаємо, підвищення тарифу на газ для населення з 1 травня складе 50%, а для підприємств теплокомуненерго - з 1 липня на 40%. Проте, експерти вважають майбутнє підвищення тарифів неефективним. За їхніми словами, економічно обгрунтованим буде підвищення на 500-700%.
 
Тож, «Україна Комунальна» поцікавилася думкую читачів,  чи мають вони намір скористатися субсидією у зв’язку з підвищенням тарифів на газ.
 
За результатом опитування виявилося, що 30% читачів раніше не користувалися субсидіями, але тепер просто будуть змушені це зробити. 25% громадян доведеться економити на споживанні, адже вони не мають права на пільгу. 24% опитуваних не використають можливість відшкодування, оскільки вони не потрапляють під поріг субсидування. Якщо ж його процедура буде спрощена, то 21% читачів скористаються підтримкою держави.
 
Коментарі (3)
Sergiy
07 Квітня 2014 p. 11:50
Думаю що встановлення квартирного лічильника коштує в межах 500 грв. Отже в квартирах в кого облік є та мешканці отримують субсидії - субсидія збільшиться на близько 10 грв.А кому встановлять за 500 бюджетних грв. думаю субсидія в більшості не знадобиться.Тільки газопостачальник зменшить незаслужені близько 3 млрд.доходу на різниці між нормою та фактом(оскільки давно змінився склад домашнього обладнання для приготування їжі(мікроволновки,електрочайники та інше).
Sergiy1
08 Квітня 2014 p. 12:48
Пані Ларисо !З днем ангела!Нехай він Вас береже! Щодо лічильника - почніть з зави відповідної до газконтори, якій ви сплачуєте за спожитий газ.
Мария Цатурян
08 Квітня 2014 p. 16:01
Дякую, пане Сергію