Тарифний контроль у дії

Обґрунтованість житлово-комунальних тарифів на постійному контролі уряду. Зокрема, заступник Міністра Григорій Семчук, запевняє, що при Мінрегіоні постійно діє спеціально створена робоча група.

Нещодавно в Україні пройшла хвиля суттєвих підвищень тарифів в окремих населених пунктах деяких областей. Так, це викликало стурбованість не тільки споживачів послуг, які  не отримали обґрунтування щодо підвищення вартості ЖКП. Питання опинилось під контролем уряду, зокрема, неодноразово Прем’єр-міністра Микола Азаров  наполягав на необхідності вирішення проблеми. У свою чергу, Мінрегіон провів низку перевірок у областях де було зафіксовано завищення цін на житлово-комунальні послуги. Про результати розповів перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук під час «прямої лінії» «Урядового кур’єру»

За словами Григорія Семчука, при Мінрегіоні діє спеціально створена робоча група і робочі групи в регіонах. Вони здійснюють перевірку економічної обґрунтованості тарифів. Де тарифи не обґрунтовані, ці робочі групи вживають заходів, щоб органи місцевого самоврядування скасували свої рішення про підвищення тарифів.
 
«Хочу, щоб люди знали: там, де тарифи ліцензіатів щодо теплопостачання і водопостачання затверджує Національна комісія, а це майже 90% загальних обсягів тепло- і водопостачання, тарифи не переглядали» - зазначив заступник Міністра.
 
Як повідомив Григорій Семчук,  для стабілізації ситуації зі встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, а також забезпечення економічної обґрунтованості тарифів уряд надав Держцінінспекції повноваження щодо контролю за формуванням, встановленням та застосуванням тарифів на житлово-комунальні послуги, які встановлюють органи місцевого самоврядування. 
 
«Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Деякі питання формування та встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги», якою передбачено, що перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги органами місцевого самоврядування буде можливим лише за наявності у підприємств висновків Держцінінспекції, якими підтверджуватиметься економічна обґрунтованість витрат, що включаються до тарифів на житлово-комунальні послуги» - наголосив пан Семчук.
 
За його словами, Держцінінспекція, окрім здійснення контрольних функцій у питаннях встановлення тарифів та підготовки відповідних висновків, здійснюватиме моніторинг тарифів на житлово-комунальні послуги, про результати якого щомісяця інформуватиме Мінрегіон.
 
Щодо маленьких комунальних підприємств, де нещодавно підвищили тарифи, уряд, у свою чергу, поставив завдання: постійно моніторити ситуацію, детально розбиратися в обґрунтованості підвищення тарифів, і якщо немає підстав до підвищення — повернути їх на той рівень, який був на 1 січня 2013 року.
 
«Здебільшого підвищили тарифи маленькі населені пункти. Але як? Наприклад, підняли тариф в одному населеному пункті на 20 копійок. Питаю керівника: ці 20 копійок покривають витрати? Відповідає: ні. Кажу: ти добре розібрався, чому саме на 20 копійок? — Розумієте, зростає зарплата, ціна на електроенергію. — Так, кажу, в усіх зростає.Але що вирішують 20 копійок? До того ж, нині прийнято рішення, що держава компенсує вам різницю в тарифах. А якщо треба глибоко розібратися у витратах, то можу приїхати в цей населений пункт, і ще й, умовно, знайду на 40 копійок, як зменшити витрати. Треба детально дивитися: чи доцільно підвищувати і що це дає», - розповів чиновник.
 
Як запевняє Заступник Міністра, у багатьох населених пунктах тарифи вже повернули до того рівня, який був раніше.
Григорій Семчук також зауважив, що держава покриває різницю в тарифах всім підприємствам, але тільки на енергоресурсну складову у водо- і теплопостачанні. Зокрема, в областях є відповідні комісії.
 
«Механізм такий: орган місцевого самоврядування розраховує тариф, подає на комісію, комісія перевіряє розрахунки і якщо бачить, що все пораховано правильно, приймає рішення. Далі справа за Міністерством фінансів. Там ще раз перевіряють, подають в казначейство, і з того, що передбачено для різниці в тарифах, погашається щодо кожного підприємства» - зазначає Григорій Семчук.
 
За його словами, уряд узяв на себе зобов’язання компенсувати різницю в тарифах за рахунок бюджету. І в бюджеті передбачено більш як 5 мільярдів гривень на цю компенсацію.
 
Коментарі (0)