ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГ«Теплі кредити» дозволяють економити до 200 млн кубометрів газу на рік

«Теплі кредити» дозволяють економити до 200 млн кубометрів газу на рік

За минулий рік Україні вдалось зекономити 6 млрд кубометрів газу завдяки енергоефективним заходам.

За минулий рік Україні вдалось зекономити 6 млрд кубометрів газу завдяки енергоефективним заходам.

У 2017 в Україні споживачі завдяки програмам енергоефективності зекономили 6 млрд кубічних газу, порівняно з 2014 роком. Зокрема, програма «Теплі кредити» дозволяє економити 200 млн кубометрів газу на рік.

Про це в ефірі Громадського повідомив очільник Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савченко.

«Якщо порівнювати з 2014 роком, це бюджетна сфера, школи, лікарні та дитсадки, індивідуальний житловий фонд, то Україні вдалось зекономити 6 млрд кубічних газу у 2017 році. Ці самі категорії споживачів спожили на таку кількість газу менше».

«Йдеться лише про мирну територію України. Щоб не було спекуляцій, що це за рахунок території (окупованого, — ред.) Донбасу», — сказав Савченко.

За його словами, за 4 роки в середньому кожна категорія споживачів скоротила споживання газу приблизно на 20-25 %.

Савченко додав, що в рамках програми «Теплі кредити» з кінця 2014 року урядом виділено 6 млрд грн, лише на відшкодування виділено — 2 млрд.

«Якщо взяти лише програму «Теплих кредитів», то вже ми зекономили 200 млн кубічних метрів газу. Але це річних. Ті люди, які утеплились, вони вже й на наступний рік зекономлять. Тому, якщо брати до 2025 року, то по цій програмі, якщо будем виділяти на неї щороку по 2 млрд грн, дійдемо до економії 1 млрд куб метрів газу на рік», — підкреслив він.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу до Газпрому за позовом на транзит газу на суму 4,673 мільярда доларів США.  Таким чином, за результатами двох арбітражів між компаніями на поставку і транзит газу Газпром повинен доплатити НАК $2,56 мільярди.

Якщо Газпром не сплачуватиме — на цей борг щоденно нараховуватиметься пеня у 7% річних. Це близько 500 тисяч доларів США щодня.

Нагадаємо, 1 березня Газпром скасував поставки уже оплаченого газу Україні. 5 березня Газпром заявив, що направив офіційне повідомлення Нафтогазу про розірвання контрактів.

Через припинення поставок з Росії, Україна 2 березня скоротила споживання газу на 25 млн куб. м або на 14%.

 

 
Коментарі (0)