ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаТеплоенергетики нарубали дров

Теплоенергетики нарубали дров

Населені пункти Західної України шукають способи зекономити на оплаті енергоресурсів. Невеликі міста відмовляються від споживання дорогого природного газу та переходять на опалення з використанням деревини та інших альтернативних видів палива.
Мальовниче містечко на Західній Україні - Золочів - цього року повністю перейшло на економний вид палива - деревину, відмовившись від використання природного газу. Відтепер Золочів обігрівають 9 котелень на деревині. Це дозволить в опалювальний період зекономити понад 3 млн грн бюджетних коштів.

Борги зобов’язують

Золочів - не перше місто у Львівській області, де котельні працюють в автономному режимі, використовуючи альтернативні види палива. Такі міста як Миколаїв, Городок, Буськ, Жидачів, Перемишль вже декілька років як відмовились від природного газу. Як зазначив перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Богдан Матолич, область економить 6 млн куб. м газу за рахунок переходу районних центрів на альтернативне паливо.
 
У Золочіві ініціатором модернізації ще в 2011 році виступила міська рада та районна державна адміністрація через величезні проблеми з виплатою субвенції на погашення тарифної різниці перед теплопостачальним підприємством. Тоді борг місцевої влади перед теплоенергетиками складав 7 млн грн. 
 
Втім, в Золочівській РДА не приховують, що місто було змушене відмовитись від «блакитного» палива. «Це був вимушений крок, адже мова йшла про небезпеку залишитися без тепла через величезну суму боргів за спожитий газ», - повідомив кореспонденту «У.К.» перший заступник голови Золочівської РДА Михайло Бучковський. За його словами, перехід на альтернативне паливо розпочався з пошуків інвестора, який мав взяти на себе фінансування модернізації котелень, забезпечення та заготовку деревини. «На початку співпраця не залагодилась, оскільки інвестор не дотримався взятих на себе зобов'язань, - розповів пан Бучковський. - Невдача не зупинила нас, і ми стали шукати інших інвесторів».

Шлях до економії

Згодом місцева влада уклала угоду з ТзОВ «Золчівенергоінвест». Підприємство модернізувало всі існуючі котельні з переходом на дрова. Загальна сума інвестицій склала 7 млн грн. «Для нас було надзвичайно важливим забезпечити місто теплом, адже більшість споживачів - це бюджетні установи: лікарні, школи, садочки, решта - 12 відсотків - мешканці міста», - підкреслив перший заступник Золочівській РДА.
 
Процес переходу на автономне опалення на дровах відбувався в два етапи. Розпочали модернізацію з найменших котелень, а згодом перешли на центральну котельну у місті, і цього року завершили ще одну котельню, розташовану по вулиці Львівській. Інвестор переконаний, що вкладені кошти через декілька років окупляться. 
Використання деревини дозволило не лише забезпечити безперебійну подачу тепла споживачам, але й суттєво знизити вартість теплової енергії у Золочеві. Так, при переході міських котелень з газу на деревину ціна теплової енергії суттєво знизилась. Якщо в 2010-2011 роках гігакалорія тепла коштувала 1176 грн, то наразі ця сума не перевищує 830 грн.
 
«І, якщо в минулорічний опалювальний сезон ми зекономили понад один мільйон гривень бюджетних коштів, то цьогоріч, з остаточним переходом всіх котелень, економія сягне вже трьох мільйонів гривень», - впевнений міський голова Золочіва Ігор Гриньків. У свою чергу, керівники районної держадміністрації заощаджені кошти спрямують на розвиток інших галузей. «Але, насамперед, ці кошти будуть використані для виплати заробітної плати вчителям та лікарям», - зазначив Михайло Бучковський. 

Ресурсів вистачає

Втім, основним постачальником деревини є Золочівський лісгосп. «З 52 тисяч кубометрів лісу вирубка, згідно санітарних норм, складає приблизно 12 тисяч кубометрів. Для потреб котелень потрібно до 9 тисяч кубометрів деревини», - зазначив мер міста Ігор Гриньків. 
 
Керівники району переконують, що виключили ризик збоїв подачі тепла. Левова частка деревини зберігається на складах у місті. При цьому, за словами пана Бучковського, в окремих приміщеннях поблизу котелень заготовлений тритижневий запас у разі несприятливих погодних умов взимку. «В резерві збережені газові котли. Таким чином, ми завжди можемо у разі негайної потреби перейти на газ», - повідомив він. Спеціалісти стверджують, що технічні можливості котелень Золочіва дозволяють використовувати окрім дров ще й такі види палива, як вугілля, торф, брикети, тирсу, спецлозу, паливні гранули. 
 
Влада Львівщини не приховує, що й інші міста планують перехід на автономне опалення, використовуючи саме деревину. Втім, одразу може виникнути ризик масової вирубки лісів області. В розмові з кореспондентом «У.К.» перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека заперечив загрозу вимирання лісу. «Жодного ризику знищення лісових масивів не існує. Щороку Львівська область заготовляє понад один мільйон кубометрів деревини. І це тільки державні лісові господарства. З них половина - деревина, яка і є паливом, - підкреслив він. - Враховуючи той факт, що більшість населених пунктів газифіковані, то потреба в деревині ще донедавна не виникала. Ми не знали куди збувати дрова. А зараз є попит».   
 
Наразі до Золочіва приїздять представники інших районів Львівщини з метою вивчення їх досвіду. Адже закупівля «блакитного» палива їм також тисне по кишені. 
 
Коментарі (0)