ГоловнаКоментаріЗаконодавствоТеплопостачальники замість грошей отримають векселі

Теплопостачальники замість грошей отримають векселі

Парламентарії дозволили розраховуватися за борги з різниці в тарифах перед теплопостачальними компаніями векселями. Відповідний проект закону був прийнятий сьогодні.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому урядовий проект закону «Про внесення зміни до ст. 22 закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо реструктуризації фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів». За відповідний законодавчий документ проголосувало 237 народних обранців, утрималося – 3, не голосувало – 78.

Згідно з пояснювальною запискою, питання відшкодування підприємствам теплоенергетики різниці в тарифах на теплову енергію та послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення, скорочення заборгованості підприємств теплоенергетики та водопостачальних підприємств за спожиті енергоносії може бути врегульовано шляхом визначення реальних та у повному обсязі джерел фінансування субвенції, зокрема фінансування видатків шляхом видачі казначейських фінансових векселів.

Таким чином, законопроект вносить зміни до держбюджету та надає право Кабінету Міністрів реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість за визначеними ним видатками державного бюджету, яка виникла станом на 1 січня 2013 року, у встановлених ним обсягах шляхом видачі фінансових казначейських векселів строком обігу до 5 років з дохідністю 5%.

«Враховуючи, що заборгованість за спожитий природний газ станом на 1 вересня цього року вже становить 17,1 мрлд грн, а обсяг заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію для населення станом на 1 січня складає лише 3,9 млрд грн, виникає необхідність надати можливість підприємствам теплопостачання погашати казначейськими фінансовими векселями заборгованість за спожиті енергоносії не лише яка виникла станом на січень, а й ту, яка виникає протягом поточного року», - зазначається у пояснювальній записці.

В Кабміні вважають, що реалізація закону дозволить в повному обсязі врегулювати питання погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, скоротити існуючу заборгованість підприємств теплоенергетики та водопостачальних підприємств за спожиті енергоносії, а також забезпечити стале проходження опалювального сезону 2013/2014 року по усіх регіонах України.

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)