ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаТепловикам доводиться «обігрівати голого на морозі»

Тепловикам доводиться «обігрівати голого на морозі»

Модернізація систем теплопостачання повинна відбуватися паралельно із проведенням термомодернізації будівель, адже досі вітчизняні теплокомуненерго намагалися «обігріти на вулиці в сильний мороз повністю роздягнену людину».
Вітчизняні системи життєзабезпечення потребують раціонального підходу, який полягатиме в максимальному збереженні позитивних сторін центрального опалення в поєднанні із застосуванням найбільш прогресивних технологій. Таку думку висловлювали учасники вчорашньої прес-конференції в Мінрегіоні, на якій експерти представили можливі варіанти вирішення головних енергетичних проблем України в сфері житлово-комунального господарства.
 
Зокрема,  питання енергетичної культури порушив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк.
«Потрібен комплексний підхід: повсюдна установка індивідуальних теплових пунктів, модернізація генерації, використання «вільного» тепла промисловості, перекладка та утеплення тепломереж, скорочення обсягів споживання тепла за рахунок термомодернізації будівель. Все це можливе тільки за умови забезпечення можливості бюджетного фінансування для об'єктів соціальної сфери, зворотних бюджетних кредитів та дольової участі населення», – розповів Міністр.
 
Як наголосив Анатолій Близнюк, модернізація систем теплопостачання повинна відбуватися паралельно із проведенням термомодернізації будівель, адже досі вітчизняні теплокомуненерго намагалися «обігріти на вулиці в сильний мороз повністю роздягнену людину».
«Енергоефективність є ключовим фактором успіху сектору теплозабезпечення. Національне законодавство важливе для довгострокового успіху реформи сектору теплозабезпечення і ми співпрацюємо в цій сфері з Мінрегіоном та Верховною Радою, - зазначив Вільям Такер, керівник проекту «Реформа міського тепло забезпечення в Україні» (USAID). - Іншим нашим пріоритетом є дії на міському рівні, такі як підтримка ОСББ, розробка Міських енергетичних планів, демонстрація реальних енергоефективних проектів у приватних та муніципальних будівлях, громадська інформаційна кампанія, присвячена комунальним питанням».
 
Голова Ради Європейсько-Українського Енергетичного агентства Дейв Янг зауважив: «В Україні в активній стадії знаходиться процес децентралізації централізованої системи теплопостачання. На наш погляд, це не найкраще вирішення проблеми в контексті всієї країни, а тому такі дії повинні бути припинені. Індивідуальні газові котли, що встановлюються в помешканнях, обмежують їх власників – ті виявляються залежними від газу та не можуть використовувати альтернативні види палива, які можуть бути більш дешевими,а використання залишків тепла виробництва для систем теплопостачання стає неможливим. Наприклад, в шведському місті Лулео завдяки використанню тепла від місцевого сталеливарного заводу встановили найбільш низькі тарифи на опалення. Окрім того, обслуговування газових котлів в індивідуальному порядку є небезпечним, а велика кількість малих котлів в процесі роботи негативно впливають на навколишнє середовище».
Читайте також: Тепло на вагу золота
При цьому Генеральний директор «Центру енергозберігаючих технологій», член ради EUEA, Віталій Поплавський заявив, що говорити про підвищення енергоефективності в сфері житлово-комунального господарства, не провівши попередньо якісного енергоаудиту, не правильно. «Енергоаудит є першочерговим кроком на шляху до підвищення енергоефективності, оскільки саме завдяки йому можна виявити та проаналізувати наявні проблеми», - говорить  Віталій Поплавський.  Проте в Україні є всього кілька ліцензованих компаній, що можуть проводити якісний аудит».
 
За матеріалами прес-служби Мінрегіону
 
 
Коментарі (0)