ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Тепловики заявляють про дефіцит газу за «фіксованими цінами»

Тепловики заявляють про дефіцит газу за «фіксованими цінами»

Теплопостачальники заявили про дефіцит газу за «фіксованими цінами» на виробництво теплової енергії та просять уряд збільшити обсяги для його закупівлі
На минулому тижні тепловики звернулись до Уряду з проханням, у межах доручення РНБО України, зобов’язати ГК «Нафтогаз Трейдинг» провести коригування обсягів природного газу для виробництва теплової енергії  за «фіксованою ціною». 
 
Брак обсягів газу за «фіксованою ціною» є прямою загрозою сталому проходженню опалювального сезону 2021/2022 рр., а також виконанню Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії, підписаного 30 вересня поточного року.
 
Після скасування у травні 2021 року покладання спеціальних обов’язків (ПСО) з постачання природного газу підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) змушені укладати з ГК «Нафтогаз Трейдинг» договір за дискримінаційними неринковими умовами. Ознаки зловживання газопостачальником монопольним становищем на ринку газу та невідповідності договору Правилам постачання природного газу визнав і Антимонопольний комітет України (АМКУ). За його Рекомендаціями від 7 жовтня 2021 року, ГК «Нафтогаз Трейдинг» повинен був усунути усі наявні в договорі порушення антимонопольного законодавства впродовж 10 днів. Однак станом на 28 жовтня цього так і не відбулося.
 
Водночас, крім визначених вимог у Рекомендаціях АМКУ, в договорах «Нафтогаз Трейдинг» мають бути відкориговані обсяги газу для виробництва теплової енергії за «фіксованими цінами».
 
«З початку опалювального сезону підприємства ТКЕ зіштовхнулися з проблемою дефіциту обсягів газу за «фіксованими цінами», визначеними в договорі «Нафтогаз Трейдинг» — 7420 грн (Обсяг 1) і 16390 грн (Обсяг 3) за 1000 куб.м. Причина браку цих обсягів полягає в тому, що «Нафтогаз Трейдинг» визначав їх самостійно, як середньоарифметичне значення споживання газу підприємствами ТКЕ за останні 3 роки. При цьому газопостачальник абсолютно не врахував особливості проходження попередніх опалювальних сезонів, зокрема їх тривалість, температурні показники, а також метеорологічний прогноз на поточний опалювальний сезон. Через таку свідому легковажність постачальника газу, теплопостачальники будуть тепер докуповувати газ за ринковою ціною (Обсяг 2), зокрема у листопаді — 36 424,91 грн/тис. куб.м. з ПДВ і послугою транспортування. Як результат, знову матимемо поглиблення кризи в галузі. Підприємства ТКЕ будуть вимушені піднімати тарифи або переводити роботу котелень і теплових мереж у режим «технологічної броні» для можливості збереження роботоспроможності внутрішньобудинкових систем теплопостачання», — розповів віце-президент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло.
 
Тепловики вважають, що брак необхідних обсягів газу у поєднанні з іншими неринковими умовами договору вже найближчим часом призведуть до чергової хвилі газового тиску на ТКЕ — накопичення боргів і колосальних штрафних санкцій. 
 
Крім того, Меморандум про взаєморозуміння буде не виконаний, а стабільність проходження опалювального сезону 2021/2022 рр. може бути порушена.
 
Коментарі (0)