ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаЯк заощадити на термомодернізації

Як заощадити на термомодернізації

Кожен житель України знає про складне становище на газовому ринку країни, про майбутню складну зиму, як утеплити квартиру. Але не всі знають, що тільки провівши повний комплекс термомодернізації будинку, можна досягти max економії теплової енергії.

Пропонуються різні рішення від найбільш простих і мало витратних, до досить складних і дорогих. Так жителям рекомендується обов'язково утеплити вікна і двері, щоб скоротити витік тепла, застосовувати тепловідбивні екрани за кожним опалювальним приладом, використовувати теплогенеруючі шпалери для стін і стель і т. д. Кожне з цих пропозицій може бути і принесе якийсь ефект, але кардинально не вирішить проблем скорочення енергоспоживання кожної квартири або будинку в цілому. Більш складні рішення, такі як перехід на автономні джерела теплопостачання, відмова від централізованого теплопостачання та перехід на поквартирне, в тому числі і з використанням електроенергії, - дозволять підвищити комфортність проживання і ліквідувати залежність від теплопостачальних організацій, але також не призведуть до скорочення енергоспоживання, а в більшості випадків, навпаки - до збільшення.

На моє глибоке переконання, всі ці пропозиції з'являються від небажання відповідних органів державного і місцевого управління займатися питаннями вдосконалення теплопостачання. Набагато простіше перенести все це на плечі громадян, спробувати знайти особливий (український) метод вирішення проблем енергоефективності. Але, на жаль, чудес не буває. Є світовий досвід успішного вирішення подібних проблем, і він свідчить про те, що лише шляхом повної термомодернізації існуючого житлового фонду можна досягти значних результатів і істотно скоротити енергоспоживання в житлово-комунальній сфері. Особливо показовим є досвід Польщі, яка, маючи житловий фонд в такому ж стані, як ми сьогодні, через 10 років за рахунок термомодернізації змогла привести його по енергоспоживанню до рівня найбільш енергоефективних країн Європи.

Читайте також: Українці не задоволені проходженням опалювального сезону - опитування

Повна термомодернізація включає необхідність виконання цілого комплексу робіт з утеплення огороджувальних будівельних конструкцій і вдосконалення внутрішньобудинкових систем інженерного забезпечення.

Утеплення, в основному, стосується зовнішніх стін, перекриттів над неопалюваними горищами, підвалами, внутрішньобудинковими проїздами. Останнім часом можна спостерігати, як мешканці за своєю ініціативою утеплюють зовнішні стіни своїх квартир, намагаючись поліпшити тепловий комфорт в них. Таке (лоскутковое) утеплення на певний період покращує температурний режим в квартирі, але має ряд істотних недоліків. По-перше, вкладені витрати (досить значні) ніяк не відіб'ються на розмірі плати за опалення - вона залишиться колишньою. По-друге, таке утеплення порушує температурно-вологісний режим зовнішніх стін (ви утеплили, а сусіди - ні), що призведе до утворення мікротріщин, перезволоження конструкції, появі грибка і цвілі, і в кінцевому підсумку навіть до руйнування конструкцій. Тому, якщо утеплювати, то весь будинок.

До заходів з утеплення відноситься і заміна застарілих вікон і дверей на енергоефективні. При цьому дуже важливо, щоб вікна, які ви збираєтеся встановити, мали сертифікат відповідності нормативним вимогам щодо опору теплопередачі. На жаль, серед безлічі компаній, що працюють на віконному ринку, є і такі, які не повністю дотримуються вимог будівельних норм. В результаті вікна замінені, а їх показники можуть бути навіть гірше, ніж у попередніх.

Слід ще раз підкреслити, що тільки виконанням заходів з утеплення огороджувальних будівельних конструкцій неможливо підвищити енергоефективність будівлі і скоротити витрати на опалення. Досягається це лише при паралельному виконанні робіт з модернізації внутрішньобудинкових інженерних систем. Це стосується всіх систем: електропостачання, гарячого і холодного водопостачання, вентиляції, теплопостачання. Модернізація кожної з них має свою специфіку, але в даній статті хотілося б розглянути лише окремі напрями модернізації внутрішньобудинкових систем теплопостачання.

Насамперед, необхідно модернізувати теплові вводи в будівлі шляхом встановлення індивідуальних теплових пунктів з погодним регулюванням і організацією вузла обліку споживаної теплової енергії. Це дозволить наблизити теплоспоживання будівлі до конкретних погодних умов - в холодний період споживається більше енергії, і більш теплий - менше. Більш того, реалізація цього заходу відображається на фактичну оплату за спожите тепло кожним споживачем.

Наступним кроком має стати автоматичне балансування стояків системи опалення. Більшість внутрішньобудинкових систем опалення існуючих багатоповерхових будинків мають верхню або нижню розведення стояків. Ті, що ближче розташовані до теплового вводу, отримують теплоносій з більш високими параметрами, ніж віддалені. Звідси перегрів в окремих квартирах і недогрів у інших. Ліквідувати це можна шляхом установки балансувальних клапанів на опалювальні стояки, які дозволять подати теплоносій з однаковими параметрами до всіх стояках системи і забезпечити однакові температурні умови для всіх квартир будинку.

І заключним етапом термомодернізації повинна стати організація поквартирного обліку та регулювання спожитої теплової енергії. Мабуть, це найскладніший, але необхідний етап термомодернізації. При цьому організація регулювання теплоспоживання здійснюється за рахунок установки на кожному опалювальному приладі радіаторних терморегуляторів, що дозволяють підтримувати в кожному приміщенні заданий рівень теплового комфорту (потрібний температурний режим). Організація поквартирного обліку залежить від способу подачі теплової енергії в квартиру. Якщо тепло подається за єдиним квартирним введенням (в існуючих житлових будинках це зустрічається вкрай рідко), то на ньому встановлюється теплолічильник. Якщо ж тепло подається по стояках на кожен опалювальний прилад, а це характерно практично для всього існуючого житла, то тут є два варіанти. Можна встановити теплолічильники на кожному опалювальному приладі, що дуже дорого, або застосувати більш просте рішення - встановити на кожному радіаторі спеціальні прилади т. зв. обліковці спожитої теплової енергії. Це недорогі прилади, обладнані системою дистанційного зчитування, дозволяють визначити реальне споживання тепла кожною квартирою, для чого існують спеціальні програмні комплекси. Такі системи застосовуються в більшості країн Європи і показали свою високу ефективність. Головним достоїнством поквартирного обліку та регулювання є те, що кожен споживач може впливати на кількість споживаної їм теплової енергії і оплачувати її реальне споживання.

Який економічний ефект може дати виконання термомодернизаційних заходів і їх різні поєднання?

Слід зазначити, що в Україні реалізовано сотні демонстраційних проектів різних варіантів термомодернізації існуючих будівель. Узагальнення отриманих результатів за кожним із цих проектів дає підставу зробити загальні висновки про ефективність. Так застосування індивідуальних теплових пунктів з погодним регулюванням і організацією загальнобудинкового обліку спожитої теплової енергії дозволяє домогтися її економії близько 30%. При цьому всі споживачі тепла відчувають позитивний вплив погодного регулювання при оплаті за опалення, оскільки її розмір залежить від погодних умов (температури зовнішнього повітря) протягом всього опалювального періоду.

Читайте також: Міненерго «відхрестилося» від вугільних справ із терористами

Якщо на додаток до цього проведено балансування внутрішньобудинкової системи опалення та виконано утеплення огороджувальних конструкцій, то результати економії можуть досягати 50% за рахунок скорочення подачі теплової енергії в утеплене приміщення.

При повній термомодернізації, що включає організацію поквартирного обліку та регулювання, економія теплової енергії може становити 60% і більше.

Для того щоб термомодернізація існуючого житлового фонду стала повсюдним явищем у нашій країні необхідно в першу чергу ухвалити відповідний Закон України. Варіанти такого Закону вже більше десятиліття бродять по міністерських кабінетах і у Верховній Раді, але з різних причин його прийняття відкладається на невизначені терміни. А такий Закон необхідний. У ньому повинні бути чітко прописані основні принципи термомодернізації, ступінь участі держави, бізнесу, громадян та теплопостачальних організацій у цьому процесі, стимулюючі заходи і т. п. Необхідно також розробити реальну державну програму термомодернізації існуючого житла. Таким шляхом йшла більшість країн, які модернізували свій житловий фонд. Навряд чи Україні вдасться вирішити проблеми підвищення енергоефективності іншим шляхом - все-таки термомодернізація.

Олександр Горбатовський, лауреат державної премії України з науки і техніки, заслужений будівельник України, спеціально для ІА "Україна Комунальна"

 
Коментарі (1)
Sergiy1
12 Листопада 2014 p. 10:12
Назва не несе ніякого навантаження! А аналіз та ідеологія вірна. Єдине, що не висвітлене в статті, це те що в державах ЄС не існує закону аналогічного нашому №1198-VII. Зате існують директиви щодо енергетичних послуг, які виконуються на рівні національного законодавства. Крім того існує законодавчий механізм ЕСКО про який ми тільки говоримо з 2000 року ,після виходу постанови КМУ від 27 червня 2000 року № 1040.