ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаТерористи тоннами вивозять вугілля з Донбасу

Терористи тоннами вивозять вугілля з Донбасу

Українські прикордонники зупинили сотні тонн вугілля з «ДНР», яке терористи намагалися вивезти з підконтрольним їм територій. Наразі триває перевірка щодо законності переміщення цього вантажу.

У контрольному пункті «Волноваха» з території, підконтрольній «ДНР», прибув потяг з вантажем металобрухту та 768 т вугілля. Про це «Україні Комунальній» повідомили у Держприкордонслужбі.

«Підрозділами Держприкордонслужби  проводяться заходи щодо виявлення зброї, засобів терору і диверсій, протидії протиправній діяльності та недопущення незаконного переміщення товарів і вантажів. Так, у контрольному пункті «Волноваха» з території, підконтрольній «ДНР», прибув потяг з вантажем металобрухту та 768 тоннами вугілля», - йдеться у повідомленні. Вантаж було зупинено  13 грудня.
 
«Наразі триває перевірка щодо законності переміщення цього вантажу», - зазначили у ДПСУ.
 
За даними прикордонників, обстановка на українсько-російській ділянці кордону залишається складною.
 
  
Зазначимо, Україна наразі переживає складні «вугільні» часи. Аби забезпечити державу твердим паливом, Київ купує його у Австралії, ПАР та Росії. Остання є найбільшим експортером «чорного золота» в Україну. Проте, через зруйновану інфраструктура на кордоні між державами, вугілля розвантажують зі значними затримками. Тому у грудні Україна отримала російське паливо у неповному обсязі. Зокрема, 6 грудня до України прибуло лише 50 тис. тонн вугілля. Значна частина палива стоїть на кордоні. Так, графік поставок вугілля російською стороною не виконуються. Відомо, що вугілля у Росії купували дві компанії – «Центренерго» (3 ТЕС), яка отримала лише 20-25 вагонів палива, та ДТЕК (9 ТЕС) повідомляє про отримання 26 тис. тонн вугілля.
 
У Міненерго навели дані: постачання на українські ТЕС і ТЕЦ енергетичного вугілля з Росії, Південно-Африканської Республіки та Австралії в листопаді 2014 року становили 972,2 тис. т. За його даними, в тому числі з Росії в минулому місяці було імпортовано 693,4 тис. т вугілля, з ПАР - 213,7 тис. т, з Австралії - 65,1 тис. тонн. При цьому відвантаження українського вугілля на ТЕС і ТЕЦ країни в листопаді становило всього 210,7 тис. тонн. Таким чином, частка українського вугілля в загальному обсязі його поставок на електростанції в листопаді становила 17,8%, тоді як імпортного - 82,2% (РФ - 58,6%, ПАР - 18,1%, Австралія - 5,5%).

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україна може отримати вугілля з Австралії. Окрім цього, плануються поставки австралійського урану для українських АЕС.

 
Коментарі (0)