ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняТрубопроводи в столиці на дні Дніпра почали реконструйовувати

Трубопроводи в столиці на дні Дніпра почали реконструйовувати

У столиці зараз реалізовують масштабний проєкт реконструкції спеціальних трубопроводів через Дніпро, які щодня транспортують стічні води із правого берега на лівий

 

У столиці зараз реалізовують масштабний проєкт реконструкції спеціальних трубопроводів через Дніпро, які щодня транспортують стічні води із правого берега на лівий. Такі заходи допоможуть укріпити ці мережі та пришвидшать транспортування стоків на Бортницьку станцію аерації, яку почнуть невдовзі реконструювати.

Київ щодоби продукує близько 700-750 тисяч кубометрів стічних вод. Дюкери — це спеціальні трубопроводи, які розташовані на дні Дніпра, і які транспортують ці відходи на Бортницьку станцію аерації. Нині під річкою пролягає сім дюкерних переходів, діаметром 1400 мм. Ці мережі будували ще у минулому столітті. Чотири дюкери спорудили у 1966-ому, два у 1975-ому та один — у 1989-ому.

Через те, що у стічних водах є багато піску, ці трубопроводи швидко руйнуються. Відтак, їх почали ремонтувати. По-перше, це пришвидшить транспортування відходів. По-друге, зробить їх надійнішим. Адже, якщо така труба розгерметизується, то викиди одразу масивом підуть у Дніпро і спричинять екологічну катастрофу. Їхня довжина сягає майже 1 км.

Фактично заміна дюкерних переходів — це частина проєкту реконструкції Бортницької станції, який реалізовують в Україні в рамках міжурядової угоди з Японією. Сьогодні на місці робіт відбувалась виїзна нарада керівництва міста, району та водоконалу.

Як зазначив заступник голови КМДА Петро Пентелеєв, проєкт реконструкції Бортницької станції аерації — чи не найбільший міжурядовий проєкт України в сфері ЖКГ.

«Наша держава зі свого боку виконує усі вимоги. І етап реконструкції дюкерних переходів — одна із умов в рамках комплексу робіт по реконструкції Бортницької станції», — зазначив Петро Пантелеєв.

З його слів, на роботи вже скерували майже 700 млн грн. Ці гроші взяли із державного та міського бюджетів, а також із коштів інвестиційної програми «Київводоканалу».

«Зокрема, спрямували кошти на будівництво нової насосної станції, яка збиратиме майже половину каналізаційних стоків столиці для подальшого їх транспортування на очисні споруди. Також сьогодні розробили проєкт реконструкції мулових полів та удосконалили процес видалення органічних сполук на Бортницькій станції аерації. За ці кошти також реконструювали чотири нитки сталевих віадуків», — наголосив Петро Пантелеєв.

 

 

 
Коментарі (0)